SVIJET NA RUBU ESKALACIJE NAPETOSTI Radijacija prouzrokovana testovima nuklearnog oružja uništava sve živo pred sobom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Screenshot YouTube
Sjeverna Koreja ovih je dana objavila kako planira novi test nuklearnog oružja, i to negdje iznad Pacifičkog oceana. Svijet zbog toga sa strepnjom iščekuje sljedeći potez sjevernokorejskog diktatora Kim Jong Un-a, dok se SAD priprema za svaku moguću opciju i istovremeno pokazuje mišiće. Jučer su, naime, strateški bombarderi SAD-a preletjeli uz Sjevernu Koreju.

Najveća je to eskalacija napetosti dosad, no ona nije neočekivana s obzirom na recentne poteze Sjeverne Koreje. Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je Sjevernoj Koreji totalnim uništenjem.

Pjongjang ubrzano radi na razvoju oružja

Sjeverna Koreja već dugo neumorno radi na razvoju balističkih projektila koji bi bili sposobni doseći SAD i njegove saveznike te ih spariti s nuklearnim bojevim glavama. Nakon šest nuklearnih testova te nekoliko uzastopnih testova balističkih raketa, konsenzus stručnjaka jest da je Pjongjang blizu svojeg cilja.

Analitičari Sjeverne Koreje navode kako Pjongjang favorizira opciju balističkog projektila, čime bi S. Koreja pokazala svoju najnoviju i najsofisticiraniju tehnologiju.

Što bi se dogodilo kada bi se Kim Jong Un doista odlučio na tako radikalan potez?

Bez obzira na geopolitičke posljedice nakog takvog nečeg, sigurno je da bi učinak na okoliš bio razarajuć. Oni koji žive u blizini Bikini Atolla, gdje je SAD tijekom od sredine do kraja 20. stoljeća mnogo puta isprobavao nuklearno oružje, i dalje se bore s nizom zdravstvenih problema.

Eksplozija bi vjerojatno uništila riblji fond i život u moru, što bi ostavilo dalekosežne posljedice.

Svijet nije doživio atmosferski test još od 1980. kada je Kina detonirala oružje preko Lop Nura na sjeverozapadu zemlje, kako je naveo štokholmski Institut za istraživanje međunarodnog mira.

Od otprilike dvije tisuće testova, više od stotinu ih je detonirano na udaljenim lokacijama u Pacifiku, navodi CTBTO, prenosi CNN.

Radijacija uništila ljude

Stanovništvo na Maršalovim otocima, gdje je SAD također testirao svoje oružje, patilo je od velike rasprostranjenosti raka, prirođenih zdravstvenih poremećaja i poremećajima štitnjače.

Slični efekti zabilježeni su i u francuskoj Polineziji, a dokazano je i da su testovi uzrokovali odrone zemlje, tsunamije i potrese, navodi CTBTO.

Ipak, ljudi bi mogli izbjeći štetne posljedice ukoliko bi Sjeverna Koreja odabrala posebno izolirano mjesto za testiranje.

‘Šteta koju bi prouzročio test u velikoj mjeri ovisi lokaciji detonacije i o tome kakve su u tom trenutku vremenske prilike’, objasnila je znanstvenica Melissa Hanham.

Izvor: net.hr

Popularni Članci