TRUMP OBJAVIO 'CRNU LISTU' Na poduljem popisu i vlasnik dubrovačkog hotela

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: YURI KOCHETKOV/DPA/PIXSELL
Nema kraja napetostima između SAD-a i Rusije, premda svi tvrde da neme ni govora o novom hladnom ratu.

Naime, nakon što je u znak solidarnosti s Velikom Britanijom, zbog afere Skripalj, Washington protjerao 60 ruskih diplomata i zatvorio konzulat u Seattleu, ministarstvo financija objavilo je “sankcijski” popis 26 ruskih milijardera i političara te 15 tvrtki kojima se zabranjuje posjet i poslovanje na području SAD-a, piše Jutarnji.hr.

Prema prvim reakcijama - “ovo je najagresivniji čin prema ruskoj eliti”, smatra agencija Reuters, a razlog su “situacija u Ukrajini (Krim) i Siriji (naoružavanje režima Bašada al Asada)”, cyber napadi iza kojih stoji, kako kažu, Rusija te “nastojanja Rusije da potkopa zapadnjački način života”. Na popisu se, uz ostale, našao i ruski oligarh s “hrvatskom adresom” Viktor Vekselberg, vlasnik dubrovačkog hotela Belvedere težak, prema najnovijem Forbesu, čak 14,1 milijardu dolara.

Nadalje, na popisu su se našli direktor najmoćnije ruske tvrtke Gazproma, Aleksej Miller, te predsjednik Uprave druge najjače ruske državne banke VTB, Andrej Kostin, koja je inače dio Agrokorove nagodbe jer je svojedobno Ivici Todoriću, uz Sberbank, dala pozamašan kredit. Na popisu je još jedan “kremaljski oligarh”, kralj aluminija Oleg Deripaska, ali i Kiril Šamalov, poduzetnik za kojeg se tvrdi da je oženjen kćerkom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Popularni Članci