ZAPOŠLJAVANJE U NJEMAČKOJ U ovoj branši traže više od 17 tisuća novih radnika

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Novi ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) drastični manjak njegovatelja u Njemačkoj želi ublažiti pojačanim uvozom radnika iz zemalja Europske unije, piše dnevnik Rheinische Post.

“U Njemačkoj već sad nedostaje preko 17.000 djelatnika u sektoru tuđe njege. I mi ćemo zato intenzivno vrbovati, pored pokušaja ponovnog aktiviranja domaćih snaga, intenzivno tražiti i njegovatelje iz europskog susjedstva. U Europskoj uniji je na snazi pravilo slobodnog kretanja radne snage”, rekao je Spahn za Rheinische Post.

On je najavio i ubrzano priznanje diploma i stručnih svjedodžbi iz inozemstva.

“Koji put traje mjesecima i godinama prije nego što liječnicima i njegovateljima koji su već ovdje i koji mogu prionuti na posao, budu priznate diplome”, rekao je Spahn i najavio da će se ovaj problem u suradnji sa saveznim pokrajinama u čijoj nadležnosti leži priznavanje diploma, ubrzano rješavati.

Političar Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i stručnjak za zdravstvo Karl Lauterbach predbacio je Spahnu da svojom politikom želi oslabiti EU partnere.

“Mi ne bismo smjeli ‚pokupovati’ drugim zemljama njihove njegovatelje kojih i sada tamo već nedostaje”, poručio je Lauterbach koalicijskom partneru Spahnu, prenosi Net.hr.

Spahn je nakon kritika preko Twittera objasnio kako je pojačani uvoz njegovatelja iz ostalih EU zemalja samo jedan od mehanizama u procesu rješavanja problema drastičnog manjka njegovatelja u Njemačkoj.

Jedan od važnijih elementa, kako stoji i u demokršćansko-socijaldemokratskom koalicijskom ugovoru, su i programi kojima bi se zanimanje njegovatelja učinilo atraktivnijim između ostalog i povećanjem plaća.

Dnevnik Passauer Neue Presse javlja kako je glavni problem slabijeg plaćanja činjenica da mnogi njegovatelji rade na određeno vrijeme preko agencija koje plaćaju ispod dogovorenog tarifnog ugovora.

Regularno i na puno radno vrijeme zaposleni njegovatelji zarade oko 3000 eura bruto mjesečno dok u isto vrijeme oni koji su zaposleni preko agencija zarađuju petstotinjak eura mjesečno manje.

Prema posljednjim statistikama iz 2015. u Njemačkoj radi oko 300.000 stranih njegovatelja od čega najviše dolazi iz Poljske iza koje slijedi Bosna i Hercegovina i Kazahstan.

Popularni Članci