UMALO SE DOGODILO ONO NAJGORE Zamislite sudar Airbusa i četiri zrakoplova puna putnika i goriva!

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Zrakoplov tvrtke Air Canada skoro je sletio na prilaznu pistu na kojoj su četiri putnička aviona čekala polijetanje i time zamalo izazvao najveću nesreću u povijesti zrakoplovstva, piše BBC.

Do incidenta je došlo, prenosi Index.hr prošlog petka nakon što je let AC759 iz Toronta za San Francisco dobio dozvolu za slijetanje, a pilot je greškom poravnao zrakoplov s prilaznom pistom gdje su ostali čekali dozvolu za polijetanje. Kontrolor leta je u posljednjem trenutku shvatio što se događa i hitno naredio pilotu da prekine slijetanje. U sljedećem prilazu Airbus A320 sletio je bez problema.

Na internetu je objavljena video simulacija incidenta i audio snimka komunikacije pilota, kontrole leta te jednog od pilota u parkiranom zrakoplovu:
"Vidim svjetla na pisti", rekao je pilot Airbusa, na što je kontrolor leta odgovorio da nema drugih zrakoplova na pisti. Još jedan glas se ubacio: "Kamo ide ovaj lik? Slijeće na prilaznu pistu!"

Kontrolor leta odmah je naredio je pilotu da započne uspon, nakon čega se čuo pilot aviona koji je čekao na pisti: "Air Canada je upravo preletio ravno iznad nas!".

Bivši pilot United Airlinesa i direktor tvrtke Aero Consulting Experts Ross Aimer je izjavio: "Ako je ovo istina, onda se skoro dogodila najveća zrakoplovna nesreća u povijesti. Ako možete zamisliti Airbus kako se sudara s četiri putnička zrakoplova, puna putnika i goriva, onda možete zamisliti koliko bi strašno to bilo".

Popularni Članci