VREMENSKA PROGNOZA U siječnju očekujte proljetni ugođaj i iznadprosječno toplo razdoblje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Sljedećih će dana biti još toplije nego početkom godine pa će srednja temperatura zraka, a i srednja najviša i najniža dnevna, u većini Hrvatske biti blizu rekordne za početak siječnja u znanoj nam povijesti mjerenja. 

Uz toplinu, u kopnenom području i jugozapadnjak, te sunce i oblake, bit će i povremene kiše, u petak i u sjevernijim krajevima, zatim uglavnom u južnijima, gdje će biti i vjetrovitije, već u petak, te vjerojatno ponajviše u nedjelju i ponedjeljak. Jugo, često jako, ponegdje i vrlo jako, pa i olujno, otežavat će prometovanje obalom i osobito morem, za neka plovila ga i potpuno onemogućavati, napisao je Vakula za HRT.

U petak će u istočnoj Hrvatskoj biti promjenljive naoblake, uglavnom prijepodne i ponegdje malo kiše, osobito u Podravini i Podunavlju. Najniža temperatura od 2 do 5 °C, a najviša 12 do 14 °C.

Podjednako iznadprosječno toplo bit će i na jugu Hrvatske, ujutro uz burin, u unutrašnjosti ponegdje maglu, zatim sve jače jugo, uz koje će more biti i umjereno valovito.

Sljedećih dana na Jadranu još valovitije i vjetrovitije, osobito u nedjelju i ponedjeljak. Jugo, često jako, ponegdje i olujno, otežavat će prometovanje, za neka plovila ga i potpuno onemogućavati. Temperatura će biti iznadprosječno visoka za početak siječnja, osobito tijekom noći i jutra, kada će biti samo malo niža nego danju.

Podjednako toplo rano poslijepodne bit će i u većini unutrašnjosti, gdje se čak ni u noći i ujutro temperatura neće spuštati ispod prosječnih najviših vrijednosti za početak siječnja. Pritom će u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj biti većinom suho, pa i prevladavajuće sunčano, a povremene mjestimične kiše bit će uglavnom u područjima uz Jadran, gdje će biti i vjetrovitije.

Za doba godine primjereniju temperaturu imat ćemo tek potkraj sljedećega tjedna. Stoga, za razliku od prošlogodišnjega siječnja, u ovome - umjesto zimskog ugođaja - imamo gotovo proljetni, napisao je Vakula za HRT.

Popularni Članci