ŽELE LIKVIDIRATI DIKTATORA Priprema se posebna jedinica komandosa, a imaju samo jedan zadatak

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Screenshot YouTube
Sjeverna Koreja ponovno prijeti. Obećala je potopiti susjedni Japan te na “pepeo i mrak” svesti Sjedinjene Države nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a objavilo da Pjongjangu uvodi nove sankcije, a onda je ponovno ispalila balističku raketu koja je preletjela preko Japana i izazvala niz novih reakcija. Komitet za vanjske odnose i propagandu u Pjongjangu komentirao je da SAD “podmićuje članice Vijeća sigurnosti” kako bi izvršavale naredbe Washingtona.

Vijeće sigurnosti UN-a je, argumentirajući to Kimovim stalnim nuklearnim pokusima, ovaj put odlučilo zaustaviti izvoz sjevernokorejskog tekstila, a režimu ograničiti uvoz nafte. No, još nešto bi trebalo puno više zabrinuti Kima.

Poprilično neobično, ali Južna je Koreja ovih dana javno govorila o planu atentata na sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una. U središtu tih planova je jedinica Spartan 3000, javio je New York Times. Južna Koreja otkrila je i da tu jedinicu planira oformiti do kraja godine, a činilo bi je između 2000 i 4000 vojnika.

Najbolji štit

Istodobno se radi na prilagodbi helikoptera i transportnih zrakoplova za penetraciju sjevernokorejskog zračnog prostora tijekom noći, otkrio je za taj američki dnevnik Song Young-moo, južnokorejski ministar obrane. Drugim riječima, Kim ne bi trebao mirno spavati ako nastavi s nuklearnim pokusima. “Najbolji štit koji možemo imati, osim posjedovanja nuklearnog oružja, jest strah Kim Jong-una”, objasnio je za NYT umirovljeni general južnokorejske vojske Shin Won-si.

Seul očito igra na psihološku kartu - element iznenađenja nije važan, važno je učiniti Kima nervoznim. Nekima se to čini nesmotreno jer mladi vladar sjevernog dijela Korejskog poluotoka redovito testira nuklearno oružje i rakete i ide mu sve bolje. No, prijetnja iz Pjongjanga, kažu drugi, nije umišljena. Upravo je balans straha, rezonira ta struja, nužan kako bi se izbjegao rat.

Iz neovisnih izvora nije potvrđeno koliko je daleko u vojnim ambicijama zaista došao režim u Pjongjangu. No, vojni stratezi s Juga sigurni su da barata s 5200 raketa koje je sposoban ispaliti na Seul u prvih deset minuta rata.

Tri plana

New York Times objavio je detalje o tri vojna programa koja je uvela Južna Koreja, direktno usmjerena protiv sjevernokorejske opasnosti. Kill Chain (smrtonosni lanac) program je usmjeren na detektiranje prijetnje raketiranja iz Sjeverne Koreje i poduzimanje preventivnog udara. Drugi je Korejski zračni i raketni obrambeni program, a treći je Korejski program za odmazdu u koji spada jedinica Spartan 3000.

Predsjednika zemlje Moon Jae-ina Južnokorejci su izabrali zbog umjerenih stavova o rješavanju problema s neprijateljski nastrojenim susjedom. Većina Južnokorejaca protivi se izazivanju nestabilnog susjeda, no vlada je u nezgodnoj situaciji. Kako ne izazvati Kima, a zaštititi se? Iako Moon Jae-in nudi Kimu pregovore, on je još u vrijeme kampanje najavio povećanje izdavanja za obranu. Vojni budžet Južne Koreje trebao bi porasti s 2,4 posto BDP-a na 2,9 posto. Ove bi godine trebao biti 35,4 milijarde dolara, a iduće bi izdvajanja za vojsku rasla do 38,1 milijardu dolara, od čega bi gotovo 12 milijardi bilo za oružje za obranu od Sjeverne Koreje.

Rakete

Uz diplomatsko rješenje, jasno je, radi se i na “planu B”. Primjerice, planovi o američkom antiraketnom štitu THAAD idu dalje. Seul je s Washingtonom dogovorio i ukidanje ograničenja vezanih za vojno naoružanje. Do kraja ove godine nad Korejskim će poluotokom patrolirati američki nadzorni dronovi RQ-4 Global Hawk. Sve to nužno je za osiguranje preventivnog napada na Kima. A ako bi propao plan o preventivnom napadu, u akciju će stupiti rakete PAC-2, dizajnirane da presretnu neprijateljske projektile i obore ih. Instaliraju se i radari za rano uočavanje, a Južna Koreja razvija i vlastite rakete. Južna Koreja kupila je i 260 raketa Taurus od njemačko-švedske tvrtke, navodi NYT. Taj dio nove južnokorejske obrane dio je programa o odmazdi. U sklopu tog plana Seul bi podijelio Pjongjang u nekoliko sektora i izbrisao dio u kojem bi bio lociran Kim Jong-un.

Kako navodi NYT, mjere Južne Koreje već su djelovale na Pjongjang. Južnokorejski obavještajci tvrde da je Kim počeo koristiti automobile svojih suradnika kao mamce dok se kreće zemljom. Neki stručnjaci na Jugu zato ističu da bi se Seul trebao pouzdati samo u nuklearnu silu. Planovi o zastrašivanju Kima možda su upalili, no udar na njega sigurno bi izazvao protureakciju. Žrtva bi bio Seul, megagrad s 25 milijuna stanovnika. Zato mnogi podržavaju teoriju o zastrašivanju, nadajući se da će se Kim opametiti i odustati od planova o nuklearnom oružju.

Izvor: jutarnji.hr

Popularni Članci