Župan Dobroslavić na konzultacijama o novom proračunu EU

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DNŽ
Župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima, prisustvovao je nizu sastanaka u Bruxellesu povodom rada na izradi Mišljenja Europskog odbora regija o novom proračunu EU nakon 2020. godine.

Sastao se s europarlamentarcima Janom Olbrychtom i Isabelle Thomas koji rade na izradi izvješća i stavu Europskog parlamenta o Višegodišnjem financijskom okviru, te s uredom Uprave Europske Komisije za proračun. Župan Dobroslavić također je održao izlaganje na sastanku Povjerenstva Europskog odbora regija za građanstvo, upravljanje, intitucijske i vanjske poslove, te na konferenciji za dionike gdje se vodila rasprava o prijedlogu proračuna sa zainteresiranim institucijama i udrugama iz šireg prostora EU.

Župan Dobroslavić izrazio je očekivanja lokalne i regionalne samouprave prikupljena kroz dosadašnje rasprave o potrebi za doradom prijedloga Europske Komisije posebno u dijelu kohezijske i zajedničke poljoprivredne politike. Prijedlog za novi Višegodišnji financijski okvir i predstojeći pregovori odredit će smjer djelovanja Unije u sljedećih nekoliko desetljeća nastojanjem rješavanja aktualnih izazova kao što su tehnološke i demografske promjene, klimatske promjene i oskudni resursi, nezaposlenost, izbjeglička kriza te geopolitička nestabilost u susjedstvu Unije. Morat će ispuniti prazninu koju ostavlja izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a i posvetiti se potrebi za reformom sustava vlastitih sredstava kako bi se ambicije EU-a uskladile s dostatnim financijskim sredstvima.

Župan Dobroslavić sa suradnicima ovom prilikom održao je i sastanak s veleposlanikom RH pri EU Matom Škrabalom na kojem se razgovaralo o tijeku pregovora i stajalištima Republike Hrvatske prema prijedlogu novog proračuna EU-a.

Popularni Članci