Svjetski dan šuma

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Danas se obilježava Svjetski dan šuma, a udruge i pojedinci diljem svijeta koriste ovaj dan da ukažu na važnost šuma, ali i njihovu ugroženost. Naime, prema podacima Ujedinjenih naroda površine koje obuhvaćaju šume su se u zadnjih 15 godina smanjile za više od trostruke površine Njemačke.

Koncept svjetskog dana šuma potječe iz 1971.godine kada je na inicijativu Europske poljoprivredne konfederacije odlučeno da se prvi dan proljeća obilježava kao Svjetski dan šuma. Kasnije je i UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) podržala ovu ideju vjerujući kako takova manifestacija može doprinijeti povećanju svijesti o važnosti i očuvanju šuma.

Šume i šumska zemljišta u Republici Hrvatskoj, dobra su od općeg interesa, te uživaju posebnu zaštitu države i koriste se pod uvjetima i na način koji su propisani Zakonom o šumama. Šume u Republici Hrvatskoj pokrivaju 37 % ukupne površine RH. Od toga je 81 % šuma u državnom vlasništvu, a 19 % u privatnom.

U našoj zemlji još uvijek postoji veliki broj autohtonih šuma što nije slučaj s velikim dijelom šuma u Europi. Naime, uslijed pretjeranog uništavanja sječom i drugih razloga, mnoge drevne šume su uništene, a na njihovo mjesto, ali u puno manjem obimu, su posađene nove šume.

Na području Hrvatske još uvijek su sačuvane i prašume, prirodni šumski prostori na koji čovjek nikada nije neposredno utjecao. Njihove strukture i pomlađivanje rezultat su tako isključivo prirodnih procesa, a najviše prašuma u Hrvatskoj je sačuvano na dinarskom području.

Inače, šuma je nekad prekrivala gotovo dvije trećine kopna, ali do danas je više od polovine tog bogatstva uništeno pretjeranom sječom.

Popularni Članci