Umrla Virginia Woolf

Autor: dubrovackidnevnik.hr
„Ne možete pronaći mir izbjegavajući život“, napisala je jednom prilikom Virginia Woolf, jedna od najpoznatijih engleskih književnica i ponosna feministica.

Adeline Virginia Woolf umrla je na današnji dan 1941. godine u Londonu. Odmalena je voljela pisati, a podučavali su je privatni učitelji uz pomoć bogate obiteljske biblioteke. Virginia Woolf rođena je u uglednoj viktorijanskoj obitelji.

Međutim, iako je Woolf na prvi pogled imala sve predispozicije za jedan lagodan život, još u tinejdžerskim danima snašle su je zdravstvene nevolje. Naime, sa samo 13 godina doživjela je nervni slom nakon smrti majke, a samo deset godina kasnije doživjela je i drugi nervni slom zbog smrti oca.

Godine 1912. udala se za izdavača, pisca i društvenog aktivista Leonarda Woolfa, a ubrzo nakon toga, tri godine kasnije objavila je svoj prvi roman „The Voyage Out“. Iako joj ovaj roman nije donio neki veći kreativni proboj pridonio je postavljanju nekih od njenih dominantnih tema i vidova izričaja, kao što su lirski pristup zbilji i introspekciju u analizi stanja ljudske (posebno žensske) psihe.

Poslije toga uslijedila su još dva romana „Noć i dan“ 1919. i „Jakovljeva soba“, 1922. godine. Poslije toga slijede velika književna ostvarenja Virginie Woolf, romani "Gospođa Dalloway", 1925., "Svjetionik", 1927., "Valovi", 1931. te zbirke eseja i književnih kritika, "Svoj vlastiti prostor"/"A room of one's own", 1929., "Tri gvineje"/"Three guineas", 1938.

Jedno od najpoznatijih djela Virgine Woolf zasigurno je roman-biografija "Orlando", koji je posvećen njenom ljubavniku Viti Sackville-West. U romanu piše o vječno mladom plemiću koji živi tri stoljeća, a nikad nije bio stariji od 30 godina. Plemić se iznenada pretvara u ženu. U samom djelu Woolf u biti obrađuje, odnosno piše o seksualnim iskustvima Vita Sackville-West.

Za navedenu je književnicu zanimljivo i da je patila od bipolarnog poremećaja.

U jeku II.svj.rata počinila je samoubojstvo napisavši prije toga oproštajno pismo mužu Leonardu.

Popularni Članci