Umro, najpoznatiji ljubavnik, Casanova

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Jedan od najpoznatijih ljubavnika kojemu ni jedna žena u Europi niej mogla odoljeti, Giacomo Casanova umro je na današnji dan 1798. u jednom zamku na sjeveru Češke u 73. godini života.

Giacomo Casanova je rođen u Veneciji 1725. godine, a unatoč tome što je kroz prvih osam godina života smatran „imbecilom“, nadmašio je očekivanja roditelja i postao najmanje intelektualno jednak muškarcima svojih godina. Razumio je ljudsku psihu toliko da bi mu i Sigmund Freud pozavidio, imao je fantastičnu memoriju i osobnost koja je impresionirala svaku osobu koja bi ga upoznala, od Voltaira do Katarine Velike. Otac mu je bio glumac i redatelj, a majka poznata europska glumica.

Casanova se školovao za svećenika i bio je dobro potkovan u teologiji, izvrstan violinist i član zbora. Međutim, uspješno školovanje nije usklađeno s njegovim katkad raspuštenim ponašanjem koje su vjeroučitelji smatrali skandaloznim, te su ga, kao primjer drugima, izbacili iz škole.

Međutim, upravo tada započela je najveća životna pustolovina najpoznatijeg ljubavnika. Stekao svjetsku slavu kao kockar, ženoljubac, mešetar i pisac knjiga o vlastitim pustolovinama.

S 21 godinu je zapao u loše društvo, međutim jedan događaj u potpunosti mu je promijenio život. Vraćajući se sa svadbe na kojoj je svirao violinu zapazio je u gondoli mletačkog plemića kojemu je pozlilo. Casanova mu je spasio život, a ovaj mu je u znak zahvale dao slugu, sobu i deset cekina na mjesec, što mu je omogućilo lagodan život i pristup visokom društvu.

Visok manje od 1,80 m Casanova je bio iznimno privlačan. Nikad nije pomišljao na brak, a znao je kako mu ni jedna žena ne može odoljeti.

Venecijanske vlasti uhodile su Casanovu jer su ga smatrale opasnim. Izrečena mu je i zatvorska kazna od pet godina zbog protuvjerskog ponašanja i uvrede morala, no iz zatvora je pobjegao u Pariz, gdje je upravo zbog bijega postao popularan, jer se smatralo kako je iz tog zatvora nemoguće pobjeći. S vremenom postaje omiljena osoba na dvoru francuskog kralja Luja XV.

Iako nije imao stalne prihode uvijek se odijevao jako dobro, imao skupe kočije, raskošne večere, te je volio trošiti na žene i kocku. Zanimljivo je da je najveću zaradu ostvario organizirajući lutriju. Od provizije, u samo godinu i pol, zaradio je u današnjim omjerima oko milijardu franaka.

Iako je Casanova bio taj koji je slamao srca život se poigrao i s njima, pa je u Londonu i sam postao ljubavna žrtva. U ljeto 1763. upoznao je Marianne de Charpillon šesnaestogodišnju kurtizanu, koja se nadala kako će upoznati bogatog muža koji bi joj uzdržavao obitelj.

Na prvom sastanku Marianne mu je obećala kako će patiti za njom. I održala je svoju riječ. Iskoristila je sav njegov novac, a nikad se nije odrekla svoga posla i bila samo njegova. Toliko ga je izluđivala da je jednom prilikom na javnom mjestu, u parku stavio i nož na njen vrat prijeteći kako će je ubiti.

Casanova, sofisticiran 30-godišnjak, nikad odbijen ostao je nemoćan pred jednom mladom kurtizanom. Nikad se nije potpuno oporavio od tog poraza.

Popularni Članci