APEL ZABRINUTOG STANOVNIKA SLIVNA 'Lijepo vas molim da informirate javnost da se zaustavi izgradnja ovakvog objekta' (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Čitatelj
Jedan stanovnik Općine Slivno uputio je apel zbog građevinskih radova koji se odvijaju u centru Kleka, a kako tvrdi, između igrališta i u samom centru Kleka, gradi se objekt za prikupljanje otpada. Tekst zabrinutog građanina prenosimo u cijelosti.

U Mjestu Klek, Općina Slivno, u Turističkom naselju Klek, u ulici Peča nasuprot kućnog broja 1/5, u tijeku su građevinski radovi na izgradnji objekta za prikupljanje komunalnog otpada za središnji dio turističkog naselja Klek (sabirni centar za prikupljanje komunalnog otpada).

Navedeni objekt gradi se u parku, između dječjih igrališta. Srušen je dio igrališta za stolni tenis, kod velikog teniskog terena i uz sam kanal za prikupljanje oborinskih voda, koji prikuplja oborinsku vodu za većinu naselja u mjestu Klek i isti direktno vodi na glavnu plažu u Kleku, odnosno u more.

'S obzirom da ovakvo mjesto, koje je izabrano kao mjesto prikupljanja komunalnog otpada, ne ispunjava niti jedan od uvjeta koje propisuje zakon te je i u suprotnosti s Planom gospodarenja otpadom Općine Slivno, Prostornim planom nije to mjesto određeno za skupljanje komunalnog otpada. Objekt se radi bez izvršene studije utjecaja na okoliš, zdravlje djece koji se igraju na igralištima, ostalih ljudi, turista oko 3000, moguće zagađenje mora s obzirom da se neposredno do mjesta odlagališta otpada nalazi kanal za oborinske vode-voda dolazi direktno na glavnu plažu., opasnost od požara, neposredna blizina parka s stablima maslina, te cijele uvale koja je okružena borovom šumom. Na dječijim igralištima bude veliki broj djece. U ulici neposredno uz buduće prikupljalište otpada nalazi se najveći broj apartmana', tvrdi zabrinuti stanovnik ove općine te nadodaje kako s otpadnim tvarima treba postupati na način da se ne dovodi u opasnost ljudsko zdravlje i ne rade postupci i načini koji bi mogli štetiti okolišu a posebice kako bi se izbjeglo:

-onečišćenje mora, voda, tla i zraka,

-nastajanje požara,

-pojava buke,

-ugrožavanje biljnog i životinjskog svijeta,

- narušavanja javnog reda i mira,

-štetan utjecaj na područja kulturno- povijesnih ,estetskih i prirodnih vrijednosti.

Ranije spomenuto mjesto za prikup otpada  je u samom središtu prekrasne uvale okružena maslinicima, prelijepom panoramom, borovom šumom, rajskom plažom koja je stvorena za uživanje na suncu te prekrasnim sportsko rekreativnim sadržajem, a nedaleko se nalazi i spomenik iz 17. stoljeća Nonkovićeva Kula.

'Lijepo Vas molim da informirate javnost da se zaustavi izgradnja ovakvog objekta na ovom mjestu,' javlja zabrinuti čitatelj, kojega također zanima tko je donio odluku o gradnji takvog objekta i je li naručitelj radova Općina Slivno.

Popularni Članci