Brodogradilište Leda na Korčuli propada, ali mnoge to veseli, jer se tamo planira izgradnja turističkog kompleksa s marinom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Nekoć uspješno brodogradilište Leda, sada je u dugovima, i moglo bi se dogoditi da uskoro ostane bez dugogodišnje koncesije

Prošli put pisali smo nevjerojatnu priču oko vlasništva nad korčulanskim brodogradilištem Leda. Podsjetimo, suvlasnik Geert Lucas van Voorn prevario je svog partnera Piera Titusa Meindertsa, te je naposljetku brodogradilište Leda dao bez ikakve naknade poduzetniku iz Siska Nandoru Rajšliju. Ta se transakcija dogodila 2015. godine.

Ubrzo nakon preuzimanja Lede, pričaju nam radnici brodogradilišta, poslovanje kreće nizbrdo. Leda je do tada radila pozitivno, a uskoro ima sve manje posla, zaposlenici dobivaju otkaze, a imovina brodogradilišta se rasprodaje. Naposljetku, zbog raznih dugovanja, Leda odlazi u predstečajni postupak. Vjerovnici moraju popisati svoja potraživanja, a među ostalim, u predstečajni postupak pred Trgovačkim sudom u Dubrovniku, prijavljene su tražbine tvrtki 111 d.o.o. iz Slovenije, Vinocore, sada BORA MARE d.o.o. i Core Menagement u ukupnom iznosu od čak 4,7 milijuna kuna. Sve te tvrtke povezane su s direktorom Lede Nandorom Rajšlijem. Drugim riječima, on od poduzeća u kojem je direktor potražuje 4,7 milijuna kuna. Zbog sumnje da je riječ o fiktivnim iznosima, kao i zbog sumnje u namjerno prouzročenje stečaja, bivši vlasnik Pier Titus Meinderts podnosi Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku kaznenu prijavu.

Da tražbine Nandora Rajšlija iz predstečajnog postupka nisu realne, potvrdila je i odluka stečajnog upravitelja Lede Dragana Josipa Kneževića koji ih je izbacio.

-Riječ je o budućim ugovorima koji su se tek trebali ostvariti i nemaju pokrića u sadašnjosti – kazao nam je Knežević, te dodao kako će pokušati spasiti poslovanje Lede – Postoje realne šanse da se poslovanje Lede nastavi, no tu igraju ulogu i neke druge okolnosti koje su izvan mojih odlučivanja, no ponavljam, mi ćemo sve učiniti kako bi firma nastavila s djelovanjem.

A te druge okolnosti su, odavno se šuška, prenamjena vrijednog prostora gdje je Leda u turističke svrhe. Gradonačelnik Korčule Andrija Fabris uopće ne skriva takve ideje.

-Koncesija za brodogradilište Leda izdana je uz razne uvjete. Najvažniji uvjeti su bili da otprilike stalno ima oko 80 zaposlenih, te da se svako toliko dalje investira u razvoj. Nandor Rajšli se ovoga uopće ne drži, ali ni nizozemski vlasnici nisu ispunjali sve uvjete iz koncesije. Prostor gdje se brodogradilište Leda nalazi je prevrijedno da bi se s njim ovako neozbiljno gospodarilo kao što je sada slučaj. Gospodin Rajšli je više puta dolazio s nama razgovarati, obećavao je svašta, ali rijetko što je ispunio. Njega je više interesiralo prebacivanje imovine Lede na svoje firme – rekao nam je Fabris.

Pitamo ga što će onda u budućnosti biti s brodogradilištem Leda, što Grad Korčula, koja je vjerovnik Lede, kani napraviti po tom pitanju?

-Ovako kako je sada, nema smisla ići dalje. Resorna ministarstva, Grad Korčula, te Dubrovačko-neretvanska županija moraju sjesti i dogovoriti se što napraviti. Naš je stav da taj vrijedni prostor treba prenamijeniti u turističke svrhe s marinom. Stručni ljudi koji sada rade u brodogradilištu neće ostati bez posla. U sklopu marine treba napraviti manje brodogradilište i servisni remont za velike jahte. Od Porta Montenegra, pa sve gore do sjevera nema mjesta gdje se mogu servisirati velike jahte. Stoga bi brodogradilištu Leda trebalo smanjiti obuhvat, ali da nastavi s radom. Naravno, suradnja s Rajšlijem nije se pokazala dobra, pa bi ga trebalo zaobići. Ponavljam, stav Grada Korčule je da se brodogradilište Lede ovako kakvo je sada treba ukinuti, točnije da mu se treba uskratiti koncesija, jer se uvjeti ne poštuju. Grad Korčula do sada je puno izlazio u susret, nije se naplaćivao odvoz otpada i slično, ali Nandor Rajšli se jednostavno pokazao neozbiljnim. Vidimo to i po njegovim fiktivnim tražbinama iz predstečajnog postupka – jasan je Fabris koji ističe kako Grad Korčula na tom vrijednom području ima oko 100 tisuća kvadrata u svom vlasništvu.

Izgleda da se polako bliži kraj nekoć značajnog brodogradilišta koji je hranio brojne korčulanske obitelji. Možda ipak nastavi poslovat u nekom drugom obliku u sklopu velikog turističkog projekta koji bi se trebao ostvariti na tom području, ali ovakav kakav je bio do sada, teško će opstat.

Čovjek se na kraju ipak mora zapitati zbog čega se sve ovo dogodilo? Je li sporost hrvatskog pravosuđa po pitanju rješavanja sudskog spora oko vlasništva Lede, inertnost i šlampavost raznoraznih institucija bila namjerna, kako bi se ubrzao Ledin kraj i omogućila jednostavnija prenamjena prostora, jer je brodogradilište od države dobilo koncesiju na dugih 30 godina? Naime, ako se koncesija ukine neće biti važno kakva će biti odluka po pitanju vlasništva nad Ledom u sudskom sporu oko prijevare nizozemskim partnera. Podsjetimo, nizozemski sud je donio odluku kako je Pier Meinderts oštećen, dok je hrvatsko pravosuđe donijelo drugačiju nepravomoćnu odluku, te spor još uvijek traje. Ako se u međuvremenu koncesije ukine, ta će odluka hrvatskog pravosuđa biti skroz nevažna.

Osim toga, ako se već prostor planira prenamijeniti, a rasprave oko toga odavno traju, zašto je Ministarstvo mora početkom ovog desetljeća izdalo Ledi dugogodišnju koncesiju? Vjerojatno zato jer je tada Leda poslovala pozitivno, bila je puna narudžbi, pa joj nije bilo lako reći ne, ali spletkama oko vlasništva nad Ledom, te preuzimanjem od strane Nandora Rajšlija stvari polako kreću prema stečaju.

Do njegovog dolaska Leda je poslovala pozitivno, a on ju je vrlo brzo prikazao kao poduzeće s ogromnim dugovima koje je neprestano klizilo prema stečaju. Da je brodogradnja na otoku Korčuli moguća pokazuje poduzeće Radež iz Blata, koje stalno radi mini-cruisere i potražuje radnike. Valja se zapitati je li odugovlačenje sudskih odluka oko vlasništva, te brzi odlazak prema stečaju dirigiran odnekud kako bi se ukinula koncesija Ledi koju je dobila na dugih 30 godina, što je posljednja prepreka prema ostvarenju velikog turističkog projekta? Ili je možda sve plod čiste slučajnosti, koliko god bilo teško povjerovati u ovako ludu priču, gdje jedan nizozemski partner iz čista mira prevari drugog, te 'pokloni' brodogradilište poduzetniku iz Siska bez ikakve naknade?

Kako god bilo, čini se da je brodogradilište Leda na samom kraju, te da će uskoro ostati bez koncesije. Mnoge će to itekako veseliti.

Maro Marušić

VEZANE VIJESTI:

OTKRIVAMO Nizozemac bez naknade dao korčulansko brodogradilište Leda poduzetniku iz Siska bez da je išta pitao suvlasnika

Popularni Članci