DIVLJI ZAPAD NA PELJEŠCU Gurnuo auto sumještanina u more jer mu je smetao za betoniranje uvale (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović
Neobičan događaj dogodio se u četvrtak, 17. kolovoza, u mjestu Luka na Pelješcu, u sastavu Općine Ston, kad je B.F. (42) svojim automobilom gurnuo automobil u vlasništvu I.D. (35) u more. Događaj je za Dubrovački dnevnik potvrdila i Policijska uprava dubrovačko-neretvanska. 

„Možemo potvrditi da su policijski službenici Policijske postaje Ston u četvrtak, 17. kolovoza, oko 12.30 sati, intervenirali u mjestu Luka, na području Općine Ston kada je 42-godišnjak osobnim vozilom dubrovačkih registracijskih oznaka odgurao neregistrirano vozilo, u vlasništvu 35-godišnjaka, do kraja obale uslijed čega je vozilo palo u more. Obzirom da se radi o pomorskom dobru policija je o svemu obavijestila nadležnu lučku kapetaniju kako bi poduzeli mjere iz svoje nadležnosti. Od vlasnika neregistriranog vozila zaprimljena je kaznena prijava za kazneno djelo oštećenje tuđe stvari, a 42-godišnjak je na mjestu događaja prekršajno sankcioniran po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Policija je o zaprimljenu kaznenu prijavu i postupanje po prekršaju proslijedila nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku,“ stoji u odgovoru PU DNŽ.


Povod je, prema riječima I.D., bilo nasipanje mora u samom mjestu od strane B.F. i D.F, školjkara tvrtke Ponta Luke koje je, kako kaže, počelo prije šest mjeseci, a za koje upozorava kako je uzurpiranje javnog pomorskog dobra.

„Čuo sam kako na strani gdje oni žive žele napraviti nekoliko apartmana. U garažama im je otpremni centar, a tu proizvodnju žele prebaciti na našu stranu. Taj dio su htjeli asfaltirati da bi mogli proizvoditi, prati, dovesti gajbe, dakle žele prebaciti industriju ispred naših kuća. Nećemo dopustiti da gledamo te klončine. Luka je prelijepo mjesto i ima sjajnu perspektivu za razvoj turizma, ima potencijal, a naš dio sliči na katastrofu,“ kazao je I.D.


Prije nekoliko mjeseci održan je i sastanak Mjesnog odbora gdje se upozorilo i na taj problem pa su B.F. i D.F. bili upoznati s negodovanjima dijela mještana koji spornu stranu Luke žele dovesti u red.

„U Hodilju se to nigdje ne radi, u Malom Stonu se to nigdje ne radi. Svi se tamo bave školjkama i nigdje se ne rade problemi nego u Luci, a Luka je prelijepo mjesto i ima najbolju predispoziciju za razvoj turizma. Koncesije su date na moru i tu bi praktički trebala biti odrađena cijela rabota, a u mjesto doći s čistim proizvodom. Proces se ne bi smio raditi u mjestu. Nemamo budućnost ako stanje ostane nepromijenjeno. Hoće li jedni graditi apartmane i razvijati turizam, a da toliko familija ostane u klončinama i smradu? Došli su ljudima na 10 metara od kuća, smetaju ispod prozora i zagađuju more,“ upozorio je I.D.

Bez obzira na nedogovanja i upozoravanja, ništa se nije promijenilo, a cijeli slučaj rezultirao je i vandalizmom kad je automobil I.D. bačen u more kako bi se, kako tvrdi vlasnik uništenog vozila, moglo krenuti s betoniranjem. 

Ivo Kalić, pročelnik Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko-neretvanske županije, na upit Dubrovačkog dnevnika odgovorio je kako Županija nije dozvolila spomenute radnje. 

'U odnosu na vaše pitanje navodim da Dubrovačko-neretvanska županija kao ni ovaj Upravni odjel nisu ni u kom svojstvu niti na bilo koji način dozvolili predmetne radove te također potvrđujem da takav zahtjev nije ni postavljen ovom Upravnom odjelu. Nadležnost Dubrovačko-neretvanske županije u odnosu na pomorsko dobro je u smislu provedbe postupka dodjele koncesija te izrade prijedloga za granice pomorskog dobra. Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama upravni i inspekcijski nadzor nije u nadležnosti Županije kao ni ovog Upravnog odjela. Prema Zakonu nadzor i sankcije provode ovlašteni službenici lučke kapetanije, građevinski inspektori te komunalno redarstvo jedinice lokalne uprave i samouprave u odnosnom dijelu,' stoji u odgovoru. 

Dubrovački dnevnik kontaktirao je B.F. no bezuspješno jer se on nije javljao na mobitel. 

Sada je na nadležnima da odluče hoće li stati na kraj radnjama za koje, po svemu sudeći, nije postojala nikakva dozovola, a koje ujedno znače i uništavanje pelješkog mjesta koje ima potencijal da postane pravi mali turistički raj. 

Popularni Članci