Dobroslavić sudjelovao u panelu na Europskom odboru regija u Bruxellesu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Konferencija “Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027. – Kohezija i vrijednosti; uloga regionalnih i lokalnih vlasti”, u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije održana je u Europskom odboru regija u Bruxellesu.

Usuglašavanje proračuna trenutno je goruća tema unutar glavnih institucija EU-a, obzirom na situaciju oko povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, te samim time izvjesnog smanjenja prihodovne strane proračuna, dok se istovremeno pred Uniju nameću novi zahtjevi i prioriteti.


U panelu uz župana Dobroslavića sudjelovali su i državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đuric, zastupnik u EP i član odbora za proračun u EP Karlo Ressler, član Europskog odbora regija Adrian Ovidiu Teban, stručnjakinja iz Direktorata za proračun EK Simeona Manova te predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, koji je predstavio stavove hrvatskih županija o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a. 

Župan Dobroslavić govorio je o stajalištu Europskog odbora regija o neprihvatljivosti predloženog smanjenja sredstava za Kohezijsku i Zajedničku poljoprivrednu politiku kao i neprihvatljivim pravilima predloženim vezano za predfinanciranje, sufinanciranje te smanjenje rokova za provedbu EU projekata. Naglasio je da su predložena povećanja za neka područja poput istraživanja, inovacija, sigurnosti granica, migracije i mladih dobrodošla, ali da ona ne smiju biti na račun kohezijske i zajedničke poljoprivredne politike kao politika solidarnosti, ujednačavanja razvoja svih regija i država članica s iznimnom dodanom vrijednošću.


Konferencija u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije organizacijski je podržana od strane Europskog odbora regija kao jedno od događanja ovogodišnjeg 17. Europskog tjedna regija i gradova u Bruxellesu, izvijestili su iz Dubrovačko-neretvanske županije. 

Popularni Članci