Doznajemo kada je zemljište u Brsečinama, koje je ministar Marić prodao firmama bivše Dubrovkinje, postalo turistička zona

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ane murales d.o.o.
Država je prodala svoj suvlasnički dio na atraktivnom zemljištu u Brsečinama

Ministar Goran Marić ovoga tjedna podnio je ostavku zbog pritisaka medija. Među ostalim aferama, mediji su ga prozivali da je u svibnju ove godine tvrtkama povezanima sa svojim bivšim šefom Željkom Udovičićem, vlasnikom grupacije u čijem stanu živi ministrov sin, prodao nešto više od 13 tisuća četvornih metara državnog zemljišta u zoni u kojoj je dozvoljena gradnja turističkog naselja, uz more u Brsečinama, i to po cijeni od 5,092 milijuna kuna.

Tih malo više od 19 posto zemljišta u Brsečinama trebalo je Udovičićevim tvrtkama kako bi se upisale kao jedini vlasnici parcele na kojoj su dosad bili suvlasnici s državom. Ministar Marić potpisao je tako 9. svibnja “Odluku o razvrgnuću suvlasničke zajednice nekretnine u k.o. Brsečine”, a prema kojoj su tvrtke povezane s Udovičićem - Sikirica d.o.o. i Valeta d.o.o. - stekle pravo otkupa atraktivnog dijela zemljišta, koje se smjestilo u zoni T2, čija je namjena ugostiteljsko-turistička i dozvoljena je gradnja turističkog naselja, objavio je Jutarnji list.

Sikirica d.o.o. i Valeta d.o.o. su tvrtke koje imaju veze s bivšom Dubrovkinjom. Naime, Dubrovkinja je za vrijeme Jugoslavije bila vlasnik vrijednog zemljišta u Brsečinama, ali nakon što je prošla trnovit put privatizacije, nekretnine koje se nisu prodale i koje su ostale u njenom vlasništvu, baš poput ovog kojeg spominjemo, prešle su u privatne ruke.

Sikiricu d.o.o. osnovao je In Trend vlasnika Mirka Obrvana, inače pravnog slijednika Dubrovkinje Trade (Dubrovkinja se za vrijeme privatizacije podijelila na četiri tvrtke, među kojima je bila i Dubrovkinja Trade). In Trend je još uvijek jedan od suvlasnika. Ostali su Željko Udovičić, Željko Tomljenović, te Šted-Invest.

Što se pak tiče Valete d.o.o., ona ima veze s Dubrovkinjom Nuovom koju je vodio i još uvijek vodi direktor Pavo Miloglav (sada se tvrtka zove Gravosa d.o.o.). Valetu je osnovala Gravosa, odnosno pravni slijednik Dubrovkinje Nuove, a vodi je Katica Matić, bivša zaposlenica Dubrovkinje.

Kada je atraktivno zemljište, točnije parcela 91/2 ko Brsečine postala građevinska, odnosno turistička zona? Iz odgovora koje smo dobili od Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije jasno je da se na tom području gradnja turističkih sadržaja planirala još za vrijeme Jugoslavije.

-Cijela čest.zem. 91/2 i dio čest.zem. 91/4 k.o. Brsečine već su u Prostornom planu bivše Općine Dubrovnik iz 1986. (Sl. Glasnik, broj: 12/86.) bile u turističkom području. Usklađenjem Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije s Uredbom o uređenju i zaštiti zaštićenog obalnog područja mora iz 2005. godine („Službeni glasnik DNŽ“, broj 3/05.), u odredbe Plana unesena je tablica u kojoj su utvrđena izdvojena građevinska područja ugostiteljsko-turističke namjene (izvan naselja) u ZOP-u, a između ostalih i planirana zona „Brsečine, zapadno od naselja, vrste T2 (vile), površine 4,0 ha, kapaciteta 300 kreveta“. U Prostornom planu uređenja Grada Dubrovnika iz 2005. godine („Službeni glasnik Grada Dubrovnika, broj 7/05.) kojim su ucrtana i građevinska područja u mjerilu 1:5000, zona u Brsečinama je točno pozicionirana i to na dio čest.zem. 91/2 k.o. Brsečine i to njen zapadni dio. Sveobuhvatnim Izmjenama i dopunama Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije iz 2010. godine („Službeni glasnik DNŽ“, broj 7/10.) u grafičkom dijelu je ucrtan obuhvat zone sukladno Prostornom planu uređenja Grada Dubrovnika iz 2005., a u ponovnoj javnoj raspravi nije usvojen prijedlog društva Valeta d.o.o. za povećanje površine i kapaciteta navedene zone – kazali su nam iz Županije, dok su iz Grada Dubrovnika dodali kako još nije donesen urbanistički plan uređenja koji je obvezan.

Drugim riječima, za vrijeme Jugoslavije u Brsečinama se planiralo turističko naselje, a pošto je sve bilo u društvenom vlasništvu, nije se previše vodilo računa što je od države, a što je od Dubrovkinje. Međutim, stvari se mijenjaju kada dolazi do privatizacije dubrovačkog ekonomskog diva. Zbog imovinsko-pravnih nesuglasica, Republika Hrvatska i pravni slijednici Dubrovkinje sporili su se oko (su)vlasništva, da bi kasnije taj spor bio obustavljen. Sad već bivši Goran Marić naposljetku prodaje suvlasnički dio Republike Hrvatske privatnim investitorima koji sada ozbiljnije mogu početi planirati investiciju.

A već su poduzeli određene radnje. Arhitektonski studio Ante murales d.o.o. napravio je idejni projekt kako bi Brsečine u budućnosti mogle izgledati (naslovna slika je iz njihovog idejnog projekta).

MM

Popularni Članci