'DUBROVAČKA CRNA' U Konavlima otkrivena nova sorta vinove loze

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Agroturizam Konavle
Agronomski fakultet Zagreb u suradnji s Agroturizmom Konavle organizirao je sinoć u samostanu sv. Vlaha u Pridvorju predstavljanje prvog vina dobivenog od nove sorte vinove loze s područja Konavala.

Na području Konavala, u neposrednoj blizini Zračne luke Dubrovnik u Čilipima, pronađena je nepoznata crna sorta vinove loze. Sortu je pronašao i sačuvao Niko Cvjetković, djelatnik Zračne luke i pokrenuo inicijativu za njezinom identifikacijom. Od samih početaka općina Konavle i Zračna luka Dubrovnik prepoznale su vrijednost ovog projekta i potpomogle daljnje istraživanje. Uzorci lišća i mladica nepoznate sorte dopremljeni su tako u Zagreb u lipnju 2016. godine i analizirani standardnom procedurom koja se koristi za identifikaciju sorata. Analiza je pokazala da dotični uzorak nije identičan niti jednoj sorti od više od dvije tisuće koliko ih se trenutno nalazi u bazi podataka Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Ono što vinare, vinogradare, ali i sve vinoljupce veseli su preliminarne analize grožđa koje su pokazale da se radi o potencijalno vrlo kvalitetnoj vinskoj sorti i zato je prošle, 2017. godine Agronomski fakultet Zagreb proizveo i prvo vino od nove sorte koju su sinoć premjerno predstavili široj javnosti upravo u Konavlima.

Uz obraćanje predsjednika Agroturizma Konavle Iva Vodopića, fra Ivana Kramara i načelnika općine Konavle Boža Lasića započela je večer posvećena vinovoj lozi i vinu koja je okupila broje vinogradare i vinare.

Načelnik Lasić obratio se okupljenima i istaknuo kako će Općina i dalje podržavati ovakve hvalevrijedne projekte.

”Općina će podržavati sve takve hvalevrijedne projekte, a smatram da ova sorta ne bi trebala nositi naziv ”Dubrovačka crna” s obzirom na to da je riječ o autohtonoj konavoskoj sorti”, rekao je načelnik Lasić čije su riječi ispraćene aplauzom.

Nakon uvodnog predavanja prof.dr.sc. Marka Karoglana s Agronomskog fakulteta Zagreb o pripremama za predstojeću vinogradarsku sezonu, nakon prošlogodišnjeg kasnoproljetnog mraza koji je pogodio vinograde Konavala slijedilo je predstavljanje i kušanje potpuno novog konavoskog crnog vina od zasad nepoznate sorte vinove loze.

Popularni Članci