Đuro Lonza o rokovima izgradnje: 'Svakodnevni zahtjevi građana dokaz su koliko je potrebno groblje Dubac'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Polovicom ili koncem 2021. godine nadam se kako će groblje Dubac biti građanima dato na korištenje, kazao je direktor groblja Đuro Lonza govoreći o zadanim rokovima za izgradnju ovog velikog komunalnom objekta čiji su investitori Grad Dubrovnika i Općina Župa Dubrovačka.

Zbog teškog terena na kojemu se gradi groblje Dubac nerijetko se događaju nepredviđeni momenti što zna prolongirati radove. Tako je nedavno izmijenjen glavni projekt, a o čemu je riječ za Dubrovački dnevnik više je pojasnio direktor groblja Dubac Đuro Lonza.

- Morali smo promijeniti poziciju nekih zidova jer da smo ostavili onako kako je bilo zamišljeno došlo bi do odrona prema magistrali što bi narušilo sigurnost građana pa smo zbog toga izmijenili liniju zida - pojasnio je Lonza dodavši kako takve izmjene neće promijeniti ili umanjiti ono što je najvažnije, a to je konačan broj grobnica. Prema njegovim riječima svaka izmjena iziskiva nekoliko mjeseci posla i novu javnu nabavu, no Lonza je naglasio kako za konačni cilj imaju stavljanje groblja u funkciju u zadanim vremenskim okvirima.

Lonza je istaknuo kako se nada da će izmjene detaljnog plana groblja biti usvojene početkom veljače te da će se stvoriti uvjeti za ishođenje lokacijske dozvole za cijeli obuhvat groblja nakon čega će ići u ishođenje građevinske dozvole za prvu etapu projekta, a to je nastavak gradnje ceste do platoa gdje se planira gradnja dva velika parkirališta. Sve to planirano je koncem ove godine.

- Izgradili smo pristupnu cestu prošle godine, a još trebaju biti postavljeni semafori za što su zadužene Hrvatske ceste dok smo mi napravili svu ostalu infrastrukturu. Nakon semaforizacije, slijedi uporabna dozvola kao završni dokument za tu cestu - kazao je Lonza osvrnuvši se na izgradnju zidova koji su najvažniji i najkompleksniji dio projekta. Naime, pojasnio je kako se izgradnja unutarnjih zidova očekuje do jeseni, a najzahtjevniji zid u projektu je onaj južni.

- Nakon izgradnje svega toga tijekom ove godine, nadam se da će se stvoriti platforma za gradnju objekata igrobnica što predstavlja drugu etapu projekta planiranu u 2019. godini - rekao je Lonza istaknuvši kako uvidom u dnevne zahtjeve građana može se primijetiti da je groblje Dubac zbilja potreban objekt.

- Dugi niz godina se prikupljaju zahtjevi za grobnice, a trenutno imamo oko 1800 zahtjeva i svakim danom pristižu novi. Kroz nove izmjene plana, koje ćemo uskoro usvojiti, izbacili smo točno određeni broj grobnica da bi mogli napraviti onoliko koliko tržište traži - naveo je direktor groblja Dubac pojasnivši kako je ono planirano, kao i ostala velika groblja, za naredno razdoblje od sto godina, a imat će ukupno 3550 grobnih mjesta. Cijene grobnica, prema njegovim riječima, iznosit će ovisno o tipu grobnice ili niše za urnu, a kretat će se od 53 do 84 tisuća kuna.

Popularni Članci