GRABOVICA SE ZATVARA, ALI ĆE SE PROŠIRITI?! Konfuzne izjave ministra Ćorića u Dubrovniku

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Goran Mratinović
Ministar zaštite okoliša i energetika Tomislav Ćorić rekao je danas u Dubrovniku kako bi se Grabovica trebala proširiti, unatoč tome što Grad Dubrovnik planira njezino zatvaranje 2020. godine.

Podsjetimo, trenutno su na Grabovici radovi sanacije. To je prvi preduvjet potpunog zatvaranja odlagališta do kraja 2020. godine. 

Ministar Ćorić, pak, danas je održao sastanak sa županom Nikolom Dobroslavićem i ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Markom Pavićem. Župan Dobroslavić izvijestio je ministre kako bi projekt centra za gospodarenje otpadom u Lučino razdolju trebao završiti u trećem kvartalu 2022. godine. 

Logično, novinari su pitali što onda s otpadom kad se uskoro zatvara Grabovica.

- Jedna od opcija na stolu je dislociranje, druga opcija je proširenje odlagališta Grabovice. Otpad koji kreiramo je problem svih nas, to je izazov svih jedinica lokalne samouprave. Očekujem da čelnici jedinica lokalne samopuprave pokažu tu više fleksibilnosti nego zadnjih mjeseci. - rekao je Ćorić.

Na pitanje kako se to misli proširiti Grabovica kao se odlagalište zatvara, Ćorić je konfuzno odogovorio "kako je bilo takvih situacija te kako će se ovaj problem promišljati idućih godinu dana".

Također, Ćorić se stigao i posvađati s novinarima, kazavši im kako "obmanjuju javnost." Za sve bila je kriva novinarska opaska kako "očito država nema strategiju ako se događa da se nema gdje odlagati otpad". Kazao je kako se ne može "prognozirati kad će se zatvoriti odlagališta".

Što se tiče centra za gospodarenje otpadom, župan Dobroslavić je rekao kako je projekt u dobroj fazi pripreme. 

- Predstoji  važan dio posla pred nama, a tu je naravno i natječaj za izradu projekta izvođenja radova. Učinit ćemo sve pripreme da prođu bez problema i očekujem da ćemo centar imati 2022. godine. Studija izvodljivosti je gotova. Dobila je potvrdu JASPERS-a, a bit će dostupna za desetak dana. - objasnio je Dobroslavić.

Popularni Članci