Grad Metković uvodi novčane naknade za svako novorođeno dijete

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Službene stranice Grada Metkovića
I grad Metković pridružuje se gradovima koji su se odlučili na socijalno osjetljiviji proračun za 2018. godinu, a vidljivo je to iz pedeset postotnog povećanja u izdvajanjima za programe socijalne skrbi. Tako će u novoj godini za takve programe biti izdvojeno 1,4 milijuna kuna.

Programima socijalne skrbi pripadaju i pronatalitetne politike, a upravo je to stavka koja je u Metkoviću prepoznata kao iznimno bitna za budućnost grada. Tako će se od sada u Metkoviću za mjere pronatalitetne politike izdvajati 150 posto više sredstava, a najveća je novost uvođenje novčanih naknada svakom novorođenom djetetu. Iako su novčane naknade za novorođenčad u Metkoviću postojale i ranijih godina, u zadnjih nekoliko takve su naknade dostupne samo roditeljima s trećim i četvrtim djetetom.

Od sada, za prvo će dijete biti isplaćena naknada od 1.000 kuna, dok će za drugo biti 1.200 kuna. Naknade za roditelje s više djece također ostaju pa tako naknada za treće iznosi 1.400 kuna, a za svako daljnje dijete 2.000 kuna.

Od ostalih mjera koje su uključene u novi socijalni program grada Metkovića svakako treba izdvojiti financiranje udžbenika za učenike od 2. do 4. razreda, kao i povećanje sredstava za stipendiranje studenata – s ukupno 55.000 kuna na 180.000 kuna. Usto, višim izdvajanjima pokušat će se s većim udjelom sufinancirati boravak djece u Gradskom vrtiću, tako da će cijena za roditelje od sada biti smanjena za 150 kuna, odnosno za 100 kuna, ovisno o programu, piše Gradonačelnik.hr.

Popularni Članci