'HARMONIKE' I PREMA KONAVLIMA? Libertas uspješno testirao zglobne autobuse na jednoj od najprometnijih linija

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: V.S.
Tri niskopodna zglobna autobusa 'harmonika' za vrijeme Feste svetoga Vlaha dubrovačkim ulicama počeli su prevoziti putnike, a kako doznajemo isti bi mogli prometovati i do Cavtata.

Libertas planira nabaviti još tri autobusa, tako da će dubrovački javni prijevoznik raspolagati s ukupno šest 'harmonika', a osim za shuttle prijevoz već se koriste na linijama u javnom gradskom prijevozu, 1 i 6 koje su inače za vrijeme turističke sezone preopterećene. Linija broj 10 koje inače vozi na relaciji Cavtat-Dubrovnik ljeti je prilično opterećena te građani često za vrijeme sezone ističu kako je potrebno uvesti dodatne linije.

Iz Libertasa saznajemo kako su sredinom tjedna zglobni autobusi vozili testnu vožnju do Cavtata što se pokazalo uspješnim.

"Tijekom probne vožnje pokazalo se kako zglobni autobus može udovoljiti prometnim specifičnostima Cavtata. Naravno, Libertas Dubrovnik razmišlja o korištenju tog tipa vozila na liniji koju spominjete pa po stjecanju potrebnih uvjeta 'harmonike' bi mogle ići i prema Konavlima", kazao je za Dubrovački dnevnik glasnogovornik Libertasa Nikša Grljević istaknuvši kako je primarni razlog nabavke ovakvih autobusa poboljšanje prijevoza i smanjenje opterećenja sustava prijevoza na području Grada Dubrovnika.

Podsjetimo, riječ je o autobusima duljine 18 metara koji raspolažu kapacitetom od 41 sjedećeg i 107 stajaćih mjesta, a između ostalih karakteristika ispunjavaju i najstrože ekološke norme te nose oznaku E6. Zbog svog kapaciteta i efekta '3 u 1', uvođenje u promet ovih autobusa imat će utjecaj na smanjenje broja autobusa koji su do sada pristizali na područje Pila i kontaktne zone te time i smanjenje prometnih gužvi.

Popularni Članci