PROMETNA POVEZANOST, NOVI UGOVORI S UGOSTITELJIMA HDZ-ovci zadovoljni s proteklom godinom, najavili važne projekte u 2019.

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Aida Čakić
Predsjednik županijske organizacija HDZ-a Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za medije osvrnuli su se na 2018. godinu te predstavili projekte u 2019. godini, a najavili su i sjednicu Vlade koja će se održati 1. veljače u Dubrovniku.

- Izuzetno smo zadovoljni s 2018. godinom koja je pokazala gospodarsku stabilnost, rast standarda u našoj županiji. Zahvaljujući radu žuapnijske i gradske vlasti Dubrovačko-neretvanska županija je treća po indeksu razvijenosti u RH - kazao je Bačić dodavši kako je nužno rješavati projekte za koje Županija nema dovoljno fiskalnog kapacitete stoga je potrebno, dodao je on, angažirati Vladu, resorna ministarstva i javna poduzeća.

Bačić je predstavio kako se na području Županije trenutno realiziraju projekti u vrijednosti od sedam milijardi kuna, a prema njegovom mišljenju oni će se financirati većinom novcima iz EU fondova ili državnog fonda, a u manjem dijelu iz proračuna Županije, gradova i općina. Bačić je od zakona za koje misli da su pripomogli razvoju i boljem životu u DNŽ istaknuo zakon o otocima, vraćanje trgovačkog suda u Dubrovnik te druge akte kojima se rješavala prometna povezanost.

- Zadovoljni smo suradnjom središnje vlasti i regionalne i lokalne samouprave - istaknuo je Bačić koji je mišljenja kako je to rezultat administrativnog potencijala koji priprema brojne projekte kao i važnosti samih projekata.

Župan Nikola Dobroslavić također je istaknuo kako je 2018. godina bila dobra, a dodao je kako je županijska vlast osiguravala stabilnost, omogućila funkcioniranje institucija i potpore gospodarstvu. Dobroslavić je istaknuo od važnih projekata, koji su u tijeku, nastavak gradnje Pelješkog mosta, rekonstrukciju Zračne luke Dubrovnik i gradnju studentskog doma.

Od onoga što je završeno, spomenuo je izgradnju OŠ Orebić sa školskom dvoranom, prvu fazu navodnjavanja doline Neretve, otvaranje Centra za djecu s poteškoćama na Medarevu, opremanje i gradnju objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Kao planove u idućoj godini župan je istaknuo cestovno povezivanje, povezivanje otoka, formiranje centra kompetentnosti u ugostiteljstvu, centar za gospodarenje otpadom, dnevne bolnice u Dubrovniku i Metkoviću i realizaciju kongresnog centra, a najavio je i izmjene prostornog plana DNŽ.

Župan Dobroslavić osvrnuo se na tragičan događaj koji se dogodio u Metkoviću, točnije smrt dječaka Gabrijela Bebića koji je preminuo zbog komplikacija uzrokovanih prehladom koje nisu na vrijeme prepoznate od strane liječnika.

- Stigli su nalazi inspekcija pa ćemo procijeniti kakva je bila odgovornost liječnika, no moramo se čuvati donošenja presuda bez argumenta - kazao je Župan.

Gradonačelnik Franković istaknuo je u 2018. godini dobre rezultate HDZ-a na kotarskim izborima, projekt Respect the City I izložbu o ratnom stradanju Dubrovnika koja se održala u New Yorku.

Od značajnijih tema koje će obilježiti ovu godinu Franković je izdvojio istek svih ugovora za ugostiteljske i trgovačke objekte u povijesnoj jezgri koji ističu 2019. godine kada se uvodi novi cjenik i radi se jednoobraznost kao i smanjenje javnih površina za 30 posto, a ponudit će im se ugovor na deset godina.

- Tako ćemo uvesti reda i napraviti još više prostora u povijesnoj jezgri - kazao je Franković dodavši kako je gradska uprava počela s gradnjom stanova za branitelje i mlade obitelji u Mokošici, pripremu projektne dokumentacije za stanove u Solitudu, te realizaciju imovinsko pravnih odnosa za gradnju ceste Most-Pobrežje.

- Početak ove godine obilježit će početak gradnje OŠ Montovjerna, a završavamo radove na dogradnji vrtića Palčica koji će biti gotovi do Feste sv. Vlaha. Brojni projekti su pred nama poput aglomeracije koja će omogućiti investicije u oborinskoj i kanalizacijskoj odvodnji kao i gradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnjih voda na Petci - naznačio je gradonačelnik istaknuvši i održavanje velikog kongresa u travnju.

Popularni Članci