Hoće li Dubrovnik uskoro ostati bez jedine koliko-toliko normalne povezanosti sa Zagrebom i ostatkom svijeta?

Autor: Miro Autori fotografija: Aida Čakić
Index.hr piše kako nacionalnom prijevozniku CROATIA AIRLINES-u prijeti stečaj. Za dočekati Uskrs treba im 150 milijuna kuna koje - nemaju. 

Index doznaje kako Croatia Airlinesu prijeti stečaj. Naime, prema informacijama koje posjedujuo za nastavak rada u sljedećih šest mjeseci nedostaje im 150 milijuna kuna.

Neto gubitak CA prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 34,4 milijuna kuna.

"Nadzorni odbor zatražio je procjenu troškova poslovanja za idućih šest mjeseci od konzalting firme BDO. Njihova procjena je da bi za nastavak ovakvog poslovanja, bez promjene, za daljnjih šest mjeseci nedostajalo 150 milijuna kuna.

Konzervativnija procjena koja uključuje smanjeno otplaćivanje računa dobavljačima za 7 posto ukazuje na potrebu za daljnjih 70 milijuna kuna", rekao  je Indexu visokopozicionirani izvor iz Croatia Airlinesa.

"Ovo je kraj ako se ne dogodi čudo"

Rekao je da Croatia Airlines u vlasništvu još ima samo dva motora i tehniku, ali da su toliko u minusu da ni njihova prodaja ne bi bila dovoljna. Kaže kako je ostalih 10 motora (budući da Croatia Airlines ukupno ima 12 aviona u floti) u najmu, nisu u njihovom vlasništvu. Što se tiče tehnike, riječ je o sektoru tvrtke u kojem rade aviomehaničari, a njihovo odvajanje iz tvrtke i prodaja, također kaže, ne bi bili dovoljni za nastavak rada nakon proljeća.

"U tom scenariju prestajemo plaćati aerodromima, a nećemo moći plaćati ni gorivo. To je kraj. Ovo je definitivno put u stečaj, osim ako se ne dogodi neko čudo", rekao im je izvor iz Croatia Airlinesa.

U Croatia Airlinesa izbjegavaju konkretno odgovoriti na pitanja

Umjesto odgovora na konkretna pitanja o procjenama konzalting tvrtke BDO, iz Croatia Airlinesa odgovorili su im da su "baš kao i mnogi drugi avioprijevoznici diljem svijeta, suočeni sa širokim rasponom strateških, operativnih i financijskih rizika uvjetovanih globalnim kretanjima".

Uz to, uspjeli su se pohvaliti smanjenjem gubitka u odnosu na isto razdoblje lani. Za taj gubitak od 34,4 milijuna kuna pronašli su krivce - poskupljenje goriva i najave štrajka zaposlenika Croatia Airlinesa tijekom ljeta (iako su ga uspjeli sudskim putem zabraniti).

"Treba istaknuti da je Croatia Airlines u prvih devet mjeseci ove godine zabilježila 3,8 milijuna kuna manji gubitak u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, kada se izuzme jednokratna stavka djelomične prodaje slotova u zračnoj luci Heathrow. Taj je rezultat ostvaren unatoč poskupljenju cijena mlaznoga goriva (trošak goriva bio je 58,7 milijuna kuna veći u odnosu na isto razdoblje lani), kao i unatoč dvije najave štrajka tijekom ljetne sezone koje su, nažalost, uzrokovale smanjenje očekivanoga putničkog prometa i pad očekivanih financijskih učinaka", kažu nam u Croatia Airlinesu.

Više pročitajte OVDJE

Popularni Članci