HOMO POLITICUS 'Kad god budemo govorili o slobodnim Konavlima, asocijacija će biti Luka Korda'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
U 80. godini života danas je preminuo nekadašnji konavoski načelnik Luka Korda. On je dužnost načelnika obnašao od 1993. do 2017. godine te su nebrojene njegove zasluge za obnovu samih Konavala.

Dubrovački dnevnik pitao je Kordine suradnike i prijatelje, o samom njihovom odnosu s Kordom, te općenito o njegovom političkom naslijeđu. 

LASIĆ: BIO JE HOMO POLITICUS

Konavoski načelnik Božo Lasić rekao je kako ga je "osobno potresla Lukina smrt".

- Njegove su zasluge velike, znao je još dok je bio rat prepoznati što treba u Konavlima i on je to vrhunski odradio s prijateljima u Zagrebu i Konavlima. Na koncu, treba mu priznati da je obnovio Konavle i stavio ga na noge. Nikad ništa ružno neću reći o njemu, kao što nisam govorio u prošloj kampanji kad smo bili jedan nasuprot drugoga. Uistinu izražavam duboku sućut njegovoj obitelji, supruzi i sinu, kao i ostalim članovima obitelji. Smrt takvog čovjeka je uvijek rana smrt, njegovi savjeti su bili vrijedni. - rekao je Lasić.

Lasić je bio Kordin zamjenik u dva mandata.

- Bio je čovjek kako to kaže "homo politicus". To je bilo jedno zdravo konavosko razmišljanje. Imao je znanje, prirodni intelekt da ljude procijeni u svakom trenutku. Uvijek je znao procijeniti situaciju. Tu je bila njegova veličina. Završio je srednju školu, ali to mu nije smetalo da se s ljudima, doktorima znanosti bude ravnopravan sugovornik. Svi su ga cijenili. Čovjek je to koji je potekao iz naroda. - zaključio je Lasić.

LUETIĆ: U RATU SMO PROŽIVJELI SCILU I HARIBDU

Generalni direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić ističe kako su Korda i on izvrsno surađivali.

- Prije ulaska u politiku, bio je dugogodišnji zaposlenik Zračne luke Dubrovnik i u svome radu je puno doprinjeo. Tijekom rata smo zajedno proživjeli Scilu i Haribdu. On je bio najzaslužniji za pilot projekt obnove Konavala nakon rata i u tome su ga slijedile i druge okupirane općine i lokalne samouprave koje su obnovile svoj teritorij po uzoru na Konavle. To je doista bila pametna i kvalitetna ideja. - napomenuo je Luetić.

- Najveći njegov značaj bio je za povratak stanovništva u Konavle jer 800 kuća je bilo spaljeno, a danas je to sve obnovljeno. Hvala mu na tome i na svemu drugome što je učinio za Općinu. Bio je veliki domoljub. - riječi su Frana Luetića.

TEREZA KESOVIJA: VOLJELA SAM GA I POŠTOVALA

Legendarna konavoska pjevačica Tereza Kesovija kazala je da je u šoku.

- Opet sam zahvalna Bogu da je otišao tako mirno i dostojanstveno. Učinio je puno toga za Konavle na čemu smo mu svi zahvalni. Dugo smo se poznavali, voljela sam ga i poštovala. - govori Kesovija.

- Zvao me prije desetak dana i rekao kako sam ja trebala dobiti nagradu od Općine Konavle, a ja sam mu rekla da volim Konavle i bez toga. To je samo dokaz kako je mislio na mene i brinuo se. Napravio je puno za taj kraj, izgradio ceste, dom za starije, doveo vodu u sela, kanalizaciju... - istaknula je Kesovija.

VLAHUŠIĆ: UVIJEK JE ŽELIO SAMO SVOJE KONAVLE

Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je kako je "preminuo jedan od najvećih političara juga Hrvatske u slobodnoj Hrvatskoj".

- I to ne samo zato jer je jedan od najdugovječnijih načelnika tako velike općine. On je sa svojim bratom, koji je također pokojni, jako puno radio u ratnom periodu. Bili su aktivni sudionici borbe za oslobađanje Konavala. Nastavio je to raditi i kao načelnik. Zanimljivo, nikad ga nije zanimao Sabor, uvijek je želio samo svoje Konavle, svoje selo, svoju zemlju. - riječi su Andra Vlahušića.

- Drago mi je da sam mogao raditi s njim, surađivati, raditi skupa na projektima, idejama... Nikad se nismo svađali, poštivao sam ga. Kad bi imali sastanak, uvijek bih išao kod njega u Konavle kao dubrovački gradonačelnik. To je bio znak pažnje. Meni su dolazili načelnici, drugi gradonačelnici, ministri. Ali, ja sam išao kod njega u Konavle. Ovo je veliki gubitak za zajednicu, ostavio je duboki trag, kad god budemo govorili o slobodnim Konavlima, asocijacija će desetljećima biti Luka. - zaključio je Vlahušić.

A.Čakić/V.Salvia

Popularni Članci