IMA NOVOG VLASNIKA Turistička zona Čemprijesi na Šipanu ponovo uvrštena u Prostorni plan Županije!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
O turističkoj zoni na Šipanu svojevremeno se puno toga pisalo. I to negativnog

Prošlog tjedna Županijska skupština usvojila je izmjene i dopune Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije. Među ostalim, ponovno se u Plan uvrstila turistička zona Čemprijesi na otoku Šipanu. Na površini 5,4 hektra može se izgraditi kamp, kapaciteta do 400 osoba.

Svojevremeno, turistička zona Čemprijesi podigla je svojim uvrštavanjem u Prostorni plan Županije veliku prašinu u medijima. Naime, Čemprijesi su tijekom krize vlasti u Županiji, odnosno za mandata Vladina povjerenika Želimira Bosnića ekspresno upisani u izmijenjeni Županijski plan prije svibanjskih izbora 2006. godine. Tada se na Šipanu na 15 hektara zemljišta, prema Planu, moglo graditi turističko naselje s čak 1500 kreveta.

Poslije je, točnije 2014. godine, Visoki upravni sud donio odluku kako Vladin povjerenik nije imao zakonske osnove za izmjene Prostornog plana, pa su Čemprijesi izbačeni iz Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije, da bi sad ponovo bili uvršteni.

Tko su vlasnici turističke zone Čemprijesi na otoku Šipanu? Zanimljiva je priča od samih početaka. Potencijal zemljišta na Šipanu prvi je uočio čakovečki poduzetnik i bivši uspješni atletičar Željko Knapić koji je parcele kupovao još dok su bila namijenjena za poljoprivredu. Međutim, banke ga nisu htjele pratiti, pa je posudio novac u tvrtki Zagorske šume, koje se u to vrijeme bavilo „financijskim posredovanjem“. Naravno, kao osiguranje za vraćanje novca je upisano zemljište na Šipanu. Knapić je tvrdio da je uredno vraćao rate, a tvrtka Zagorske šume da nije. Kako god bilo Zagorske šume preuzele su Čemprijese, te ga 2002. godine stavljaju na prodaju na javnoj dražbi.

Zemljište kupuje tvrtka iz Ploča Eurobenz iza koje su bili Svetimir Gadže i Oliver Beidenegl. Eurobenz 2004. godine dalje Čemprijese prodaje tvrtki Šport Jadran Trade, a ovi opet tvrtki Nekretnine Jadran. Na kraju priče zemljište na Šipanu kupuje firma Čepljesi d.o.o., iza koje stoji kompanija Jupiter Adria AG. Ta je firma ulagala u nekretnine diljem Hrvatske – od Istre do Dubrovnika – a upravljali su i brodogradilištem na Ugljanu, te Dubrovačkim vrtovima sunca u Orašcu. Iza Jupiter Adrije je stajao irski ulagač u nekretnine John Redmond Twohig. Svojevremeno su u medijima pompozno najavljivali kako će turističko naselje na Šipanu oblikovati vrhunski svjetski arhitekti, ali pravosudna trakavica usporila je snove Jupiter Adrije (koja je u međuvremenu promijenila ime u IO Adria), pa su se naposljetku i ohladili. Potom su prodali nekretnine u Hrvatskoj uključujući i brodogradilište na Ugljanu novim vlasnicima. Te su se kupoprodaje događale 2017. i 2018. godine.

Nova direktorica tvrtke Čepljesi d.o.o., koja je i dalje vlasnik zemljišta na Šipanu, je Nina Solomun, koja funkciju direktorice ima u još nekolicini tvrtki. Zajedničko im je da iza njih stoje Hrvatska osiguravajuća kuća (HOK), te tvrtka Zodaks koju su zajedno osnovali Hrvoje Pezić i Danko Čorić, javnosti najpoznatiji kao bivši vlasnik SuperSport kladionice. Prema podacima iz poslovnih knjiga, Čorić od 2018. godine nije više vlasnik Zodaksa, ali je još uvijek zamjenik predsjednika nadzornog odbora HOK-a. Drugim riječima, Hrvoje Pezić je taj koji sad kontrolira zemljište na Šipanu preko tvrtke Nekretnine istok koja se sada vodi kao osnivač firme Čepljesi d.o.o.

Pitali smo Dubrovačko-neretvansku županiju da nam prokomentira ponovno uvrštavanje turističke zone Čemprijesi na Šipanu.

- Turističko naselje (T2) Čemprijesi, površine 15 hektara, kapaciteta 1500 kreveta uvršteno je u Izmjene i dopune Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije u ožujku 2006. godine (Spomenute Izmjene i dopune PPDNŽ su ukinute presudom Visokog upravnog suda). Sljedeće izmjene i dopune PPDNŽ uslijedile su u srpnju 2010. godine, a po pitanju spomenute zone ni investitor ni Grad Dubrovnik tada nisu imali zahtjeva što je bilo presudno prilikom odluke o ukidanju iste sukladno naputcima Ministarstva. Naime, u skladu s naputcima Ministarstva u Odluci o izradi Izmjena i dopuna PPDNŽ (Sl.gl.DNŽ 4/14. i 6/15.) u članku 6. stavku 4. alineji 16. uvršteno je preispitivanje ugostiteljsko-turističkih zona koje su ukinute presudom Visokog upravnog suda. Predmetna zona je u postupku donošenja nedavnih izmjena i dopuna PPDNŽ u veljači 2019. na prijedlog Grada Dubrovnika slijedom zahtjeva tvrtke Čepljesi d.o.o. uvrštena kao manja zona kampa (T3), smanjene površine 5,4 ha i smanjenog kapaciteta 400 kreveta – kazali su nam iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Maro Marušić

Popularni Članci