Izgrađen vodoopskrbni cjevovod na Mljetu, Nacionalni park dobio električni brod za prijevoz putnika

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U sklopu Dana Općine Mljet, u petak je puštena u rad vodoopskrbna i hidrantska mreža unutar Nacionalnog parka Mljet. Riječ je o dovodu vode s kopna iz regionalnog vodoopskrbnog sustava Neretva-Pelješac-Korčula-Lastovo-Mljet do mjesta Pristanište na obali Velikog Jezera, gdje se nalazi uprava Javne ustanove "Nacionalni park Mljet’. Hidrant iz kojeg je voda potekla otvorila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Da bi se voda iz podmorskog cjevovoda pustila u cjevovod izveden na području Nacionalnog parka Mljet bilo je potrebno izgraditi cjevovod od mora do vodospreme Straža i sama vodosprema sa spojnim cjevovodom. Izgradnja projekta sufinancirana je od strane Hrvatskih voda.

Završetkom izgradnje vodoopskrbnog cjevovoda Janjina-Žuljana-Kupjenova dovedena je voda s kopna na otok Mljet, a završetkom izvođenja vodospreme Straža sa spojnim cjevovodima omogućiti će se korištenje vode u razvodnim cjevovodima na području Nacionalnog parka. To je projekt od velike važnosti za svakog stanovnika otoka Mljeta, a pogotovo kad je riječ o protupožarnoj zaštiti.

U području Nacionalnog parka u proteklih nekoliko godina izgrađen je razvodni cjevovod za naselja Goveđari i Babine kuće te je preostalo još izvesti razvodni cjevovod na području naselja Pomena i Polače i riješiti vodoopskrbu otoka Sv. Marija. Ugovorom o sufinanciranju građenja vodnih građevina koji je potpisan na Mljetu službeno je potvrđeno da će otok Sveta Marija uskoro biti spojen na vodoopskrbni i kanalizacijski sustav NP Mljet. Dubrovačka biskupija i JUNP Mljet će sufinancirati projekt,a izgradnja počinje nakon završetka turističke sezone.

Ovoj manifestaciji uz domaćina načelnika Općine Mljet dipl. ing. Điva Marketa prisustvovali su  ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda dipl. ing. građ. Zoran Đuroković te njegov zamjenik mag.oecol. Valentin Dujmović, državni tajnik za turizam Frano Matušić, zamjenik župana Joško Cebalo, zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić i drugi.

Druga važna manifestacija bila je predstavljanje prvog od tri solarna elektro katamarana za prijevoz putnika po NP Mljet financiranih od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i UNDP-a. Riječ je o katamaranu prvenstveno namijenjenom za plovidbu zaštićenim vodama, gdje električni pogon stvara novo iskustvo plovidbe, a jedinu buku i vibracije stvaraju vjetar i valovi. Brod je kapaciteta 54 putnika, duljine 15 metara i širine 5 te je riječ o hrvatskom proizvodu tvrtke iCat. Druga dva broda istih karakteristika i kapaciteta će biti isporučena u proljeće 2019. godine. Time će se postojeći brodovi na dizelski pogon potpuno zamijeniti novim, ekonomičnim i energetski učinkovitim plovilima.

Pozdravnu riječ pri predstavljanju novog solarnog katamarana izrekao je ravnatelj JUNP Mljet, dipl. ing. Ivan Sršen, zatim su se nazočnima obratili direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mag.ing.el. Dubravko Ponoš, i pomoćnik ministra Igor Kreitmeyer te predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Prvi električni brod nositi će ime ‘Niko Nodilo’ u spomen na jednog od trojice Mljećana poginulih na brodu ‘Perast’ u Domovinskom ratu, a preostala dva broda nositi će imena druge dvojice stradalih: Antun Matić i Pero Sršen. Tradicionalno, brod je krstio župni svećenik don Stipo Zadro, a kuma broda, udovica pokojnog Nika Nodila, dala je ime brodu uz riječi: "Brode, dajem ti ime Niko Nodilo, želim ti dugu plovidbu i mirno more, tebi, putnicima i posadi! Služi na ponos Nacionalnom parku, njegovim zaposlenicima i cijelom otoku" te je predala hrvatsku zastavu kapetanu broda.

Popularni Članci