Jadransko-jonska makroregija sa još sedam zemalja

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Pročelnik Upravnog odjela za turizam, more i poduzetništvo Maro Kristić, viši savjetnik Mato Tomljanović i stručna suradnica Regionalne razvojne agencije DUNEA Helena Kangjera održali su radni sastanak s predsjednicom Udruge za razvoj hrvatskog gospodarstva RaGos Klelijom Anastazijom Matanić.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnosti uključenja Županije u proces osnivanja Jadransko-jonske europske skupine za teritorijalnu suradnju, u suradnji s još nekoliko talijanskih regija, čiji bi cilj bio promicanje prekogranične, transnacionalne i međuregionalne suradnje u gospodarstvu, ali i u ostalim društvenim djelatnostima, znanosti i umjetnosti.

Prema riječima predsjednice RaGos-a K. A. Matanić, sukladno idejnom prijedlogu, Jadransko-jonska europska skupina za teritorijalnu suradnju obuhvaćala bi još sedam zemalja: Italiju, Sloveniju, Bosnu i Hrecegovinu, Crnu Goru, Srbiju, Albaniju i Grčku, a glavne razvojne smjernice usmjerile bi se na održivi gospodarski razvoj u području obalnog i pomorskog prometa i turizma, zaštitu i unaprjeđenje postojećih ekoloških potencijala i marina te upravljanje vodnim resursima.

Županija je  podržala prijedlog RaGos-a o organizaciji različitih međunarodnih konferencija koje potiču gospodarsku suradnju i okupljanje poduzetničkog potencijala na našem području te moguću suradnju na području međunarodnih projekata i inicijativa.

Popularni Članci