LIJEČIT ĆE NAS DOKTORI TEK IZAŠLI S FAKSA? Ukida se pripravnički staž, pitali smo ravnatelja bolnice ima li razloga za brigu

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti donesen prošlog tjedna oslobađa liječnike pripravničkog staža te će svoje licence za rad dobiti odmah nakon diplome. U prijevodu, od sljedeće godine u bolnicama će raditi liječnici netom pristigli s fakulteta. 

Dubrovački dnevnik za komentar je upitao ravnatelja Opće bolnice Dubrovnik dr. Marija Bekića. 

"Školovanje liječnika traje prilično dugo. Gledano sa strane kako će netko prije započeti svoj radni staž je to pozitivno. Negativna strana je ta što bi se moglo dogoditi da će novi liječnik biti uskraćen za određeni oblik edukacije koji su imali dosadašnji liječnici," kazao je dr. Bekić. 

Na pitanje hoće li to predstavljati određeni problem u bolnicama zbog nedovoljne prakse, Bekić odgovara kako mjesta za brigu nema. 

"Naravno kako će biti potreban veći oprez, no postoje načini da ni struka ni pacijenti ne budu uskraćeni. Edukacija tih liječnika na završnoj godini fakulteta više će nego dosad biti usmjerena na praktični rad. I u našoj bolnici smo imali studente iz Splita koji su obilazili odjele i defacto radili slične zadatke koje bi radili i na pripravničkom stažu," objasnio je Bekić. 

Popularni Članci