PRVI POMACI Metković dočekao prvog specijalista, ali na sastanak nisu bili pozvani članovi inicijative Sinovi i kćeri Neretve

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Službene stranice Grada Metkovića
Dok se čeka izgradnja dnevne bolnice u Metkoviću, od danas će u Dom zdravlja dva puta na tjedan dolaziti specijalisti iz dubrovačke bolnice.

Podsjetimo, smrt devetogodišnjeg dječaka u Metkoviću na noge je dignula Neretvane koji od svojih zahtjeva za primjerenu zdravstvenu skrb ne odustaju, piše HRT.

Danas je u Metković stigao prvi specijalist iz dubrovačke bolnice - specijalist abdominalne i opće kirurgije Ivica Stojanović.

Dočekalo ga je desetak prvih pacijenata. U Metković će utorkom dolaziti kirurg, dok će se petkom, prema potrebi pacijenata i kadrovskim mogućnostima dubrovačke bolnice, izmjenjivati kardiolog, neurolog, psihijatar, psiholog i logoped.

"Okviri su stvoreni i glede povezivanja hitne odnosno bolje hitne i laboratorija te glede dnevne bolnice tako da su okviri stvoreni i glede pripremljenosti ugovora za iznimno hitne slučajeve s bolnicom u Mostaru, a sve drugo je dolje na razini Županije i Doma zdravlja," rekao je ministar Milan Kujundžić. 

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić podsjetio je kako se rad dnevne bolnice u Metkoviću priprema već godinu i pol, a s dolaskom prvog specijalista počelo je njezino uhodavanje. Naveo je da je Županija u mjerama poboljšanja zdravstvene usluge u dolini Neretve, prema novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, organizirala dežurstvo obiteljskog liječnika vikendom u Opuzenu. Dodao je kako nagovaraju Ministarstvo zdravstva da se konačno riješi helikopterska hitna služba čiji bi punkt bio na području doline Neretve.

"Grad vodi brigu kako bi poboljšao zdravstvenu zaštitu naših sugrađana pa smo izdvojili pola milijuna kuna, od čega ćemo 300 tisuća kuna dati Domu zdravlja, a 200 tisuća kuna za Hitnu pomoć, izjavio je gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan. Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić rekao je da su pri kraju izvedbeni projekt i troškovnik građevinskih radova za dnevnu bolnicu u Metkoviću. Sredinom travnja predat ćemo dokumentaciju mjerodavnom ministarstvu, a nakon toga prema SAFU tzv. obrazac A za financiranje novcem Europske unije," najavio je Bekić. 

Ravnatelj Doma zdravlja Metković Mihovil Štimac naveo je da je ta ustanova prikupila ponude za nabavu medicinske opreme te se čeka odluka Grada Metkovića o dotaciji financijskih sredstava u iznosu od 300 tisuća kuna. Time će se nabaviti transportni inkubator i bilirubinometar za novorođenčad, hematološki analizator za punkt u Opuzenu te dva CRP analizatora za potrebe pedijatrijskih ordinacija. 

"U sklopu redovite nabave kupit ćemo ležajeve za hemodijalizu, krevet vage i vage za sjedeće pacijente," istaknuo je Štimac.

Nakon smrti dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića zbog neadekvatne liječničke pomoći stanovnici Neretve okupili su se pod inicijativom Sinovi i kćeri Metkovića zahtijevajući bolju zdravstvenu skrb. No, ipak nisu bili pozvani na ovaj sastanak.

"Pohvalno je da su počeli dolazit specijalisti, a mi smo stava da je to mjera koja je nepravedno ukinuta prije 5 godina i sad se predsavlja kao projekt dok ste se vi vozili starim Čazmatrans autobusima za Dubrovnik. Na kupnju opreme ste ih prisilili Vi i mnogi tragični slučajevi, a nažalost ovaj zadnji je bio okidač da se počne javno djelovat (smrt Gabrijela Bebića).
Građanska inicijativa Sinovi i Kćeri Neretve je zaslužila da bude pozvana na ovaj današnji radni sastanak zajedno sa medijima, ali izgleda da mi nismo dostojni da sjedimo za istim stolom jer znamo problem, a vidimo rješenja," napisali su članovi inicijative Sinovi i kćeri Neretve.

SINOVI I KĆERI NERETVE Članovi građanske inicijative nabrojali zahtjeve, traže bolju zdravstvenu skrb

Popularni Članci