'Mi smo bili u logoru, a ne na ljetovanju'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
Danas se održao sastanak župana Nikole Dobroslavića s logorašima i to zbog nemilih događaja odnosno jačanja bune oko pasivnog stava RH u rješavanju zločina i nalaženju kriminalaca. Naime, logoraši su u nedjelju održali miran prosvjed kako bi Vladu podsjetili na dugogodišnji proces kojem se ne nazire kraj.

Na održanom sastanku prisustvovali su predstavnici logoraša Dubrovačko-neretvanske županije koji su se ovim putem zahvalili županu Dobroslaviću što ih je primio, ali i na pokazivanju interesa za njihove probleme.

"Moram reći da su institucije Republike Hrvatske nezainteresirane za ovaj postupak. Tim više što se nakon sastanka u Ministarstvu pravosuđu nisu više javljali nama sve do početka samog postupka. Taj sastanak je održan poprilično kasno, to jest 8. ožujka, a suđenje je počelo 19. ožujka. Nakon toga se prekida komunikacija. Mišljenja smo da bi se predmet Morinja trebao povući u Hrvatsku zbog cijele farse, zbog nezadovoljstva i zbog želje Crne Gore da se izvuče iz zločina počinjenog nad ratnim zarobljenicima", kazao je Zdenko Bulić, predsjednik Županijske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora.

Ono što najviše ljuti logoraše, od samog ignoriranja hrvatskih institucija, je i izbacivanje civilnih žrtava iz postupka.

Saslušavši probleme s kojima se svakodnevno susreću župan Nikola Dobroslavić rekako je kako je bio u kontaktu s ministrom branitelja, misleći kako je to dovoljno.

"Na žalost, evo čujem nije napravljeno dovoljno ili nije napravljeno ništa, a postupak je započeo. To je za nas prevažno pitanje. Ja pozivam Vladu da da svaku pravnu i svaku drugu podršku našim logorašima u ovom postupku. Ne možemo dozvoliti da odgovorni za batinanje prođu nekažnjeno. Od 312 žrtava već je 60 preminulo u međuvremenu. Ne možemo čekati da pomru svi pa da taj postupak u konačnici nema nikakve svrhe", zaključio je Nikola Dobroslavić.

Mario Lučić jedan od logoraša istaknuo je da oni nisu bili tamo na ljetovanju, a da krah svega započinje nakon presude dvojici oficira koji su bili glavni u Morinju. Naime oni su dobili oslobađajuću presudu bez obzira na iskaze 70 logoraša.

Iz društva logoraša ističu da su tražili pomoć Vlade, ali da ona do danas nije reagirala.

 

Popularni Članci