Ministrica Bedeković: DNŽ će do kraja godine dobiti sigurnu kuću, izašli smo na teren, pogledali prostor

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković danas je u palači Ranjina održala sastanak s predstavnicima socijalnih i drugih ustanova na području Dubrovačko-neretvanske županije. Tom prilikom je najavila kako će Dubrovačko-neretvanska županija dobiti sigurnu kuću. 

"To je, između ostalog, bila tema današnjeg sastanka također. Intenzivno radimo na rješavanju problema. DNŽ je jedna od preostalih šest županija koje nemaju sigurnu kuću. Imamo intenzivnu suradnju kako sa Županijom, tako i sa županom Nikolom Dobroslavićem. Za vrijeme mog boravka ovdje su službe Ministarstva izašle na teren, pogledale prostor i do kraja ove godine DNŽ će imati sigurnu kuću. Naravno, ne mogu govoriti o lokaciji," najavila je ministrica dodavši kako se razgovaralo i o problematici obiteljskog centra u DNŽ. 

"U dogledno vrijeme ćemo nastojati pronaći rješenje kako bismo obiteljski centar prostorno osigurali i u dogledno ga vrijeme ojačali," izjavila je. 

Župan Dobroslavić je kazao kako su se na sastanku najviše usredotočili na socijalnu skrb, ali su se dotaknuli i pitanja sigurne kuće. 

"Sigurnu kuću ćemo imati riješenju zajedničkim naporom Ministarstva i Županije. Važno nam je da se obiteljski centri koji su sada izdvojeni iz centara za socijalnu skrb formiraju i u DNŽ i na tome radimo. Nije jednostavno radi prostornih zahtjeva, ali se nadam kako ćemo to ubrzo razrješiti," izjavio je. 

Na pitanje je li se razmišljalo o više sigurnih kuća s obzirom na geografske specifičnosti DNŽ, Dobroslavić je kazao kako takvo što nije potrebno. 

"U našoj Županiji nismo srećom imali previše takvih zahtjeva. Jedna sigurna kuća će biti sasvim dovoljna, a u slučaju potrebe, korisnicima se može pružiti ta usluga u bilo kojoj hrvatskoj županiji. Siguran sam kako ćemo pokriti sve potrebe koje se pojave kod nas, ali i negdje drugdje," kazao je. 

Premda su se dotaknuli pitanja sigurne kuće, općenita tema  sastanka bila je poboljšanje kvalitete sustava socijalne skrbi na području DNŽ, ali i cijeloj Hrvatskoj. U tom smislu je Ministarstvo osmislilo paket od pet mjera koje su usmjerene poboljšanju kvalitete samog sustava, ali i usluge građanima. 

"Znate za nemile događaje u Đakovu i na neki način je ta tragedija bila pokretač jednog duljeg promišljanja uvođenja sigurnosnih mjera u sustav socijalne skrbi. Mjere se tiču uvođenja fizičke i tehničke zaštite u sve centre socijalne skrbi i njihove podružnice. To su zaštitar s proširenim ovlastima te fizički ili ručni detektor. Ovdje postoji zaštitarska služba, čeka se samo ugradnja prolaznog detektora. Sljedeća važna mjera je davanje statusa službene osobe svim socijalnim radnicima i radnicima u sustavu socijalne skrbi. Svi socijalni i stručni radnici u sustavu socijalne skrbi (psiholozi, defektolozi, socijalni pedagozi, pravnici) dobivaju status službene osobe. Sukladno Kaznenom zakonu, svaki napad na socijalnog radnika kao službenu osobu tretirat će se kao kazneno djelo. S druge strane, i socijalni radnik i stručni radnik u sustavu socijalne skrbi u slučaju počinjenja kaznenog djela, bit će jednako tako tretiran sukladno Kaznenom zakonu. Treća mjera tiče se osnaživanja profesije radnika u sustavu i u tom smislu idemo u sustavno, stručno usavršavanje," izjavila je. 

Na pitanje kakva je situacija na jugu Hrvatske što se tiče kadrovskih pitanja, Bedeković je kazala kako u Dubrovniku postoji dobru popunjenost, no ipak je nekolicina radnih mjesta potrebna u centru na Korčuli. 

Dobroslavić je na sastanku upoznao ministricu Bedeković s dva projekta koji su prijavljeni na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, ali iz sfere socijalne politike. 

"Jedan projekt se tiče poboljšane verzije projekta sigurne kuće, a drugi je Cantar za rane intervencije u Metkoviću. Nadam se da će oba projekta proći jer su od izvanredne važnosti," izjavio je. 

Popularni Članci