MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI Načelnik Pavličević: Želimo prevenirati, a roditelji moraju prepoznati ovisnike

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
U sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se tradicionalno obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca, u ponedjeljak, na Pilama, Policijska uprava dubrovačko-neretvanska, Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik i Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije predstavili su info pultove na kojima su građanima govorili o aktivnostima koje tijekom cijele godine poduzimaju kako bi se u što većoj mjeri spriječio svaki oblik zlouporabe raznih vrsta droga, ali i drugih ovisnosti s kojima se mladi danas susreću. Osim toga, dijelili su promotivne materijale koji se odnose na sve vrste ovisnosti.

Načelnik Policijske uprave Dubrovačko-neretvanste Ivan Pavličević pojasnio je kako policija ciljano djeluje na starije uzraste osnovnoškolaca i djecu iz prvih razreda srednje šklole jer je, kako je naglasio, to uzrast kada mladi počinju s eksperimentiranjem ovisnosti.

- Cilj nam je sugrađane osvijestiti i ukazati na ono što mi radimo i koje su opasnosti od ovisnosti. Naša županija nije u zabrinjavajućoj kategoriji po pitanju ovisnosti, ali toga ima. Želimo prevenirati i ciljanim skupinama ukazati na štetnosti ovisnosti, a roditelje uputiti jer oni moraju znati kako prepoznati ovisnike - kazao je Ivan Pavličević dodavši kako je važno mlade upoznati s drogama, poljedicama i svim štetnostima. Ravnatelj Pavličević se osvrnuo na broj zapljena droga u PU dubrovačko-neretvanskom te naglasio kako su prošlih godina rezultati bili značajniji nego ove godine, no dodao je kako je morski transport droga postao trend budući da je kopnena granica 'čvrsta'.

Viša stručna savjetnica iz Odjela za mentalno zdravlje Martina Njirić kazala je kako naglasak ovog Mjeseca borbe protiv ovisnosti na sintetičke droge. Njirić je dodala kako postoji trend sve češćeg uzimanja sintetičkih droga pogotvo 'Galaxy' koji je osvježivač prostora i nije zabranjen, a pojasnila je kako ga mladi zloupotrebljavaju slično kao marihuanu. Prema njezinim riječima on ostavlja teške posljednice po mentalno zdravlje mladih ljudi. Nadalje, Njirić je pojasnila kriterije ovisnosti, a to su konstantna potreba uzimanja neke supstance, žudnja i stalno razmišljanje.

- Droge poput marihuane možda ne stvaraju ovisnost poput one o heroinu, ali stvaraju itekako psihičku ovisnost što je veliki problem kod srednjoškolaca. Važno je naučiti mlade koje posljedice droge mogu imati na njihovo zdravlje i to je jedini put kojim možemo pomoći - poručila je Njirić.

Ispred Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik ravnatelj Živko Šimunović istaknuo je kako Crveni križ najviše radi po pitanju edukacije i prevencije.

- Obišli smo tri škole, u planu su još dvije, a cilj nam je upoznati djecu na opasnosti od svih ovisnosti posebno alkohola i droge. Predavanja bi bila dobra i za roditelje jer oni moraju pratiti njihovo ponašanje, a i sama djeca trebaju djelovati jedna na druge i pomoći onima koji su se navukli na alkohol i teže oblike ovisnosti - zaključio je ravnatelj Živko Šimunović.

Popularni Članci