UŽASAN PRIZOR Ogromne količine komunalnog i medicinskog otpada zatrpale južnu obalu Mljeta (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“
Već dugi niz godina, u ovo proljetno doba, obale Nacionalnog parka nažalost postanu 'ukrašene' enormnim količinama morskog otpada. To se na žalost dogodilo i proteklog vikenda u uvalama smještenim na južnoj obali Mljeta, Gonoturska i Blace.

"Tijekom zimskog razdoblja kada su južni vjetrovi ti koji prevladavaju na ovom području, potpomognuto morskim strujama koje se protežu uz našu obalu, ogromne količine komunalnog, ali i što je posebno zabrinjavajuće medicinskog otpada,  postaju ogroman uteg i problem s kojim se već godinama iznova bore djelatnici Nacionalnog parka.

S obzirom da se već godinama iznova susrećemo sa istim problemima možemo sa sigurnošću reći da većina otpada dolazi iz nama susjednih zemalja Albanije i Crne Gore, upravo iz gore navedenih činjenica o južnim vjetrovima i morskim strujama, što je itekako vidljivo na etiketama otpada koje skupimo na licu mjesta.

Posljednjih godina Nacionalni park Mljet, uz veliki trud vlastitih djelatnika koji se čitave godine trude nagomilani otpad ukloniti i svoje posjetitelje dočekati sa očišćenim plažama i obalama, osmislio je i više nego uspješno provodi volonterske programe čišćenja koje su se pokazale kao pun pogodak, ali bez obzira na brojnost djelatnika i volontera svake godine imamo dojam da nas opetovno čeka sizifov posao što se tiče skupljanja samog otpada.

Ovim putem, po ko zna koji put, šaljemo apel javnosti na odgovorno ponašanje sa otpadom te molimo sve one na višim razinama da pokušaju problem podignuti na međunarodni nivo jer ozbiljnost ovog problema koji se iz godine u godinu  pojavljuje u sve većim i većim razmjerima, to svakako i zaslužuje", poručili su iz Nacionalnog parka Mljet.

Popularni Članci