Ajmo se ne igrati politike, Most i Korda su u Konavlima jedno te isto!

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: Ivona Butjer
Novim šengenskim pravilima, strožim i detaljnim provjerama policije i carine, proteklih tjedana je u medijima javnost zgranuta ogromnim gužvama i čekanjima, ponekad i duljima od tri sata. Lokalni i nacionalni mediji pisali su o tome kako je bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić zajedno s vozilima pratnje i osiguranja bez čekanja, pod rotacijama prošao granične prijelaze Klek i Bistrinu te se zaputio u smjeru Dubrovnika.

Mostovci i Orepić su se sastali u Konobi Vinica u vlasništvu obitelji Monković, vlasnika za kojega se u kuloarima govori kako mu je brat Vlaho Monković glavni financijer Nezavisne liste birača u Konavlima koju podupire nacionalni Most, ali i glavom i bradom ministar Vlaho Orepić, također istaknuti  dužnosnik Mosta. Njegov nečak je također visoko na Nezavisnoj listi.

Vlaho Monković je inače biznismen, ranije stečajni upravitelj, s brojnim nekretninama u Hrvatskoj, a posljednja nekretnina koja je uskoro u fazi useljenja je ona na Babinom kuku, na atraktivnoj lokaciji poviše Uvale Lapad. Monković je pretprošle godine započeo s gradnjom stanova na toj lokaciji, a kako smo ranije pisali, prema tvrdnjama stanara, ali i iz vidljive dokumentacije, gradnju tog mastodonta mu je dozvolila tadašnja gradonačelnica Dubravka Šuica, inače njegova rodica.  

RODBINSKE VEZE SA ŠUICOM Otkrivamo pozadinu gradnje ogromne zgradurine poviše hotela Kompas

Poznavatelji prilika tvrde kako je Orepić proteklih godinu dana više puta posjećivao Konavle, ali i Luku Kordu s kojim gaji dobre prijateljske odnose. Sam Luka Korda prema Mostu također pokazuje simpatije pa je jednom dubrovačkom portalu izjavio kako nije dobro kada jedna stranka sama vodi državu, kako je puno bolje kada postoji još netko te da nije čudno da je Most dobio veliki broj glasova na zadnjim izborima.

U tom smjeru je išao i dogovor Luke Korde s ministrom Orepićem, čiji su obiteljski korijeni iz Konavala. Stoga je i odlučeno proteklih mjeseci da Luka Korda formira svoju listu, dok će se u isto vrijeme formirati i Nezavisna lista koju će podržati Most. Koordinator cijele 'tihe' koalicije je brodar i poduzetnik Niko Miljas, inače Orepićev rođak kojega je više puta gostio na Otoku Supetru, kojeg je u najam dobio od Općine Konavle.

Nositelj Nezavisne liste Konavle Luko Šubašić s Lukom Kordom je vezan nekim poslovnim ugovorima između Općine i jedne od cavtatskih udruga, međutim i preko Šubašićeve supruge Kate Perić, direktorice dubrovačke podružnice Hrvatske poštanske banke u kojoj Općina ima otvorene sve poslovne račune. Kako se može doznati, mogućom pobjedom Luke Korde za načelnika Općine, Kate Perić bi postala pročelnica za financije pa je očito kako  navedena Nezavisna lista Konavle s Lukom Kordom ima više dodirnih točaka i kako je riječ o istim ljudima kojima je cilj podržati Luku Kordu.

Kandidat za načelnika Miro Drašković nalazi se na 12. mjestu liste, dok se na 11. mjestu nalazi Vlaho Baule. Neobičan raspored kandidata za načelnika i zamjenika zapravo su pokazatelj kako postoji mogućnost da za plan suradnje ne znaju svi koji su u isto vrijeme nazočni na listi Nezavisne liste Konavle.

Naredni tjedan i vrijeme do kraja  kampanje će pokazati prema kome će ići otrovne strjelice predizbornih obračuna. Hoće li Nezavisna lista napadati Luku Kordu ili njegova aktualnog zamjenika Boža Lasića. Postizborne podrške u drugom krugu će također biti indikator tko je s kime u boljim poslovnim i društvenim odnosima.

Popularni Članci