MUZEJ AUSTROUGARSKE RATNE MORNARICE Općina Konavle i DPDS preuzeli bi tvrđavu na Prevlaci

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Olja Ljubišić
Načelnik Općine Konavle Božo Lasić sa suradnicima održao je radni sastanak s ministrom državne imovine Goranom Marićem. Kako je ovom prilikom istaknuo Lasić, s ministrom je razgovarao o brojnim otvorenim pitanjima poput eventualne komasacije Konavoskog polja i drugim za općinu važnim temama.

Ministar državne imovine Goran Marić rekao kako bi do kraja godine država mogla prepustiti Općini Konavle tvrđavu na Prevlaci koja će je potom prepustiti na upravljanje Društvu prijatelja dubrovačke starine koje tamo planira napraviti Muzej austrougarske ratne mornarice.

Ministar Marić je istaknuo kako Konavle jesu na rubu Hrvatske, ali ako po odnosu Vlade i Ministarstva državne imovine neće dopustiti da budu na rubu.

''Razgovarali smo o rješavanju zemljišta za reciklažno dvorište, zemljišta za dječji vrtić, zahtjeva za pravo na korištenje tvrđave Prevlaka. Nama je silno u interesu da taj projekt zaživi i da ta nekretnina ne propada. Sviđa nam se projekt kako se namjerava raspolagati tom nekretninom. Tvrđava je u vlasništvu MUP-a, ali nadam se da bi kroz mjesec dana mogla biti pod nama i do kraja godine ona bi mogla biti predana Općini Konavle'', rekao je Marić.

Predsjednik Drušva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić rekao je kako je njihova želja staviti tvrđavu u funkciju na čast Hrvatske.

''Mi tamo planiramo napraviti respektabilni muzej, austrougarske ratne mornarice s naglaskom na hrvatsku komponentu, na kraju krajeva sad smo u EU i da učvrstimo malo te odnose. Radi se o zbirci koja nije ni jeftina i koja je po procjeni stručnjaka najbolja na svijetu, od odora do oružja i dijelova brodova, odlikovanja, radi se o kompletnom presjeku ratne mornarice. Želimo ići i s jednim akvarijem s jadranskim ribama, jednom suvenirnicom, vidikovcem i pratećim ugostiteljskim objektom'', rekao je Kapetanić koji nije htio nagađati koja će biti cijena obnove, ali dodao kako će sigurno biti više desetaka milijuna kuna.

Popularni Članci