Tolušić iz Dubrovnika poručio: Imamo vrhunske poljoprivredne proizvode, ali moramo podići svijest na višu razinu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
U organizaciji Ministarstva poljoprivrede danas u hotelu Kompas u Dubrovniku održana je manifestacija 'Naše domaće, sada i ubuduće' gdje su predstavljeni domaći i lokalni proizvodi u sklopu čega su predstavljene novosti u Programu ruralnog razvoja.

Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju inače obilaze 21 županiju te educiraju poljoprivrednike o apliciranju za iskorištavanje sredstava iz Programa ruralnog razvoja i promoviraju novosti iz Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Ministar Tomislav Tolušić osvrnuo se na stanje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te naznačio kako su turizam i poljoprivreda dobro spojeni, no dodao kako uvijek može biti bolje.

- Imate vrhunske poljoprivredne proizvode, svijest postoji, ali moramo je podići na višu razinu. Ministarstvo turizma može pomoći financijskim i zakonodavnim okvirom, ali i promoviranjem proizvoda. Ljudi prepoznaju što je kvalitetno što nam je od velike pomoći, a rezultati će biti sve bolji - naglasio je ministar Tolušić najavivši kako Ministarstvo izrađuje strategiju ruralnog programa od 2020. godine zbog čega im je potrebno što više informacija kako poboljšati sustav da poljoprivreda bude konkurentnija i efikasnija te da izvozi što više.

- Ja ne sjedim u ministarskoj fotelji samo da mi mandat prođe već želim napraviti stvari boljima da poljoprivrednici mogu kvalitetnije živjeti. Moramo podići svijest o važnosti naših proizvoda. Turisti se vraćaju u Hrvatsku zbog mora, sunca starina, ali i zbog hrane i vina koji su iznimno kvalitetni - naznačio je ministar Tolušić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić prisjetio se ranijeg susreta u organizaciji Ministarstva poljoprivrede "Doručak s hrvatskih farmi".

- To nam je bio poticaj za razmišljanje da što više hrane s naših farmi i njiva dođe na stolove domaćinstava i u hotelske i ugostiteljske objekte. Također, u Dubrovniku se upravo održava Festiwine kojemu je misao vodilja da na svakom stolu u Županiji treba biti županijsko vino čega se zaista i držimo. Želja nam je pokrenuti spajanje poljoprivrede u Slavoniji s turizmom u Dalmaciji i ako u tome uspijemo bit ćemo zadovoljni - naglasio je župan Dobroslavić poručivši kako slabije razvijena područja moraju dobiti prioritet.

Zdravko Barać na čelu Hrvatske poljoprivredne agencije istaknuo je kako ova kampanja ima za cilj predstaviti dio prehrambene industrije koji koriste oznake domaćih sirovina, a poseban naglasak je, dodao je on, na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. 

AČakić

Popularni Članci