'NE ŽELIMO BITI GETO' Na Kantafig stigao zid, čak ni ne izgleda tako strašno (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Krenula je gradnja zida na Kantafigu zbog čije su najave stanovnici obližnjih kuća krenuli u potpisivanje peticije prije par mjeseci. 

Podsjetimo, inspekcije su utvrdile kako Luka Dubrovnik po tom pitanju ne udovoljava sigurnosnim standardima pa je Ministarstvo naložilo podizanje zida. 

Direktor Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo tad je za Dubrovački dnevnik kazao kako to nije njihov prijedlog niti su oni isto naložili, nego je to nalog od strane tijela restornog Ministarstva, Europske komisije, Obalne straže SAD-a, EMSE, a koji se tiču ispunjanja sigurnosnih odredbi.

"Mi moramo napraviti ono što moramo napraviti, obveza nam je postupiti sukladno naputcima koje smo dobili. Oni su procijenili kako postojeća ograda nije dovoljne visine, sukladno sigurnosnim uvjetima," prokomentirao je. 

Naime, u lipnju 2018. godine tim inspektora mjerodavnih tijela Europske komisije, EMSE, Obalne straže SAD-a i restornog Ministarstva zaduženih za sigurnosnu zaštitu luka, posjetio je Luku Gruž te su izvršili inspekcijski pregled. Svrha je verifikacija primjene zahtjeva uredbi i direktiva nadležnih tijela koji se tiču sigurnosne zaštite brodova i luke. Jedna od primjedbi se odnosila, prema mišljenju inspekcijskog tima, i na neadekvatnost postojeće zaštitne ograde zbog stambenih objekata koji se na nju naslanjaju i nadvisuju je, dotrajalosti i prometnicu koja na svojim dijelima također nadvisuje ogradu. 

Zbog najavljene gradnje, dio stanovnika je krenuo u prikupljanja potpisa protiv gradnje jer je prema prvotnim najavama zid trebao biti viši od četiri metra na određenim dijelovima, kako su tada upozoravali. Kazali su kako 'ne žele biti geto' smatrajući kako bi tako visok zid narušio vizure Kantafiga. Ipak, čini se kako je rješenje postignuto jer jedan dio zida nadomješta ograda pa prostor nije previše 'zatvoren' i ne sklanja pogled na luku. 

Popularni Članci