NENORMALNI UVJETI U OŠ ŽUPA DUBROVAČKA Djeci ugroženo zdravlje, dječja pravobraniteljica apelira na Županiju da hitno riješi problem

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Članice Facebook stranice Mame iz Dubrovnika i okolice sredinom listopada su uputile otvoreno pismo ministrici Blaženki Divjak, dječjoj pravobraniteljici, županu Nikoli Dobroslaviću, a u pismu upozoravaju na loše uvjete u kojima djeca Osnovne škole Župa dubrovačka pohađaju Tjelesni odgoj.

„Obraćamo vam se ovim putem izrazito zabrinuti zbog zdravlja naše djece koja borave za vrijeme tjelesnog odgoja i rekreativnih sportova, kada je dvorana u najmu sportskih klubova, u sportskoj dvorani Osnovne škole Župa dubrovačka, a zbog njenog neispravnog ventilacijskog sustava. Dvorana, koja je zamišljena da bi u našoj djeci probudila svijest i ljubav za bavljenjem tjelesnom aktivnošću, polučila je nažalost neke druge rezultate. Dvorana je cijela ostakljena, obložena fasadnim panelima crne boje, čime se stvara „efekt staklenika“ u kojem naša djeca svakodnevno treniraju i pohađaju satove tjelesnog odgoja. Zbog gustog rasporeda prostor glavne dvorane dijeli se na više manjih dvorana. U određenom vremenskom periodu 70-ak djece zajedno boravi u dvorani baveći se fizičkom aktivnošću. Bez adekvatne ventilacije, svako aktivno kretanje postaje neugodan izazov. O narušenom zdravlju djece svjedoče roditelji čije su izjave u prilogu ovog dopisa te komentari roditelja koji su potpisali peticiju na ovu temu,“ stoji između ostalog u pismu.

Na spomenuto pismo ovih je dana reagirao ured pravobranitelja za djecu, a u dopis koji potpisuje zamjenica dječje pravobraniteljice  Marija Gabelica Šupljika upućen je na adresu Dubrovačko-neretvanske županije.

„Kao osnivaču škole dostavljamo vam na uvid i nadležno postupanje predstavku roditelja uz preporuku da u skladu sa svojim ovlastima žurno i prioritetno poduzmete radnje radi uklanjanja opasnosti koje ugrožavaju djecu te na taj način doprinesete zaštiti njihovih prava i interesa, a prvenstveno zdravlja i sigurnosti,“ stoji u dopisu.

Dita Lipanović ispred okupljenih majki na Facebook stranici DUMAM-e Mame iz Dubrovnika kazala je kako je ideja oko inicijative uopće nastala. 

„Nama su se već bile obratile mame iz Župe i upozoravale su na navedeni problem u OŠ Župa dubrovačka. I mojoj nećakinji je bilo loše nakon treninga, išla je kod liječnika zbog dehidracije. Roditelji su se obratili na više adresa, kako ravnatelju škole tako i načelniku općine, a oni su kazali kako se treninzi neće održavati kad je vruće. To nije rješenje. Svi smo mi platili tu dvoranu, napravljena je novcem građana, a očito posao oko ventilacije nije izveden kako treba. Dakle, to treba popraviti i valjda postoji izvođač radova koji bi trebao snositi trošak ako nešto nije napravio kako treba,“ izjavila je Lipanović. 

Popularni Članci