NOVI PROBLEMI S PELJEŠKIM MOSTOM Austrijanci se žale na natječaj za gradnju jedne od pristupnih cesta

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Do daljnjega je zaustavljen još jedan natječaj u sklopu projekta Pelješac. Naime, austrijska tvrtka Swietelsky podnijela je žalbu na natječaj za gradnju pristupnih cesta Pelješkom mostu, gradnju dionice Duboka - Sparagovići (Zaradeže). Riječ je o cesti ukupne dužine 12,04 kilometra, što uključuje i gradnju dvaju tunela, jednog vijadukta i dva mosta. Procijenjena vrijednost radova je 482 milijuna kuna.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, austrijska kompanija žali se na natječajnu odredbu o duljini jamstvenog roka. U natječajnoj dokumentaciji se navodi kako je minimalni jamstveni rok na obavljene poslove dvije godine, a da će prilikom bodovanja za određivanje ekonomski nepovoljne ponude najviše bodova dobiti ponuđeno jamstvo od 10 godina. Žalba je stigla u propisanom roku od deset dana od objave natječaja. No, neki naši sugovornici tvrde da je navod u žalbi samo izlika austrijskoj kompaniji da produlji rok za dostavu natječajne dokumentacije.

Naime, u građevinskim se krugovima nagađa da je Swietelsky podnio žalbu samo zato da bi dobio više vremena za prikupljanje potrebne dokumentacije. Rok za predaju ponuda je 25. travnja, ali je sada cijeli postupak nabave zaustavljen dok odluku o žalbi ne donese Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave.

To znači da bi cijeli postupak mogao biti produljen barem mjesec dana. Dosad su se već u nekoliko navrata žalbama u ranoj fazi natječaja prekidali postupci nabave, ali su u tim slučajevima žalbe podnosile male tvrtke za koje se sumnjalo da iza njih stoji netko veći kome je potrebno više vremena za sastavljanje ponude. Prvo je još 2016. nepoznata tvrtka Snaga vjetra podnijela žalbu na dokumentaciju na natječaj za gradnju Pelješkog mosta, a u jesen lani žalbu, piše Jutarnji list.

Trenutno su u državnoj komisiji čak tri žalbe u vezi s projektom Pelješac. Uz ovu najnoviju, DKOM već dva mjeseca razmatra žalbe Strabaga i konzorcija Astaldi-Ictas na odluku Hrvatskih cesta da gradnju Pelješkog mosta da kineskom konzorciju na dokumentaciju za natječaj za nadzor gradnje mosta podnijela je tvrtka Lipov gaj.

Popularni Članci