O NESREĆI U OREBIĆU Prometni stručnjak Marušić: Odgovornost je roditelja, oni trebaju kazneno odgovarati

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Onaj (roditelj) tko je nezreloj osobi, bez odgovarajuće vozačke dozvole, dao ubojit sportski motocikl, treba kazneno odgovarati, zbog pogibeljne, obijesne vožnje treba doživotno zabraniti upravljanje motornim vozilom, a vozilo koje vozač pretvori u sredstvo za ubijanje treba oduzeti, bez obzira tko je vlasnik...

Stravična prometna nesreća u kojoj je u srijedu oko 23:30, na pješačkom prijelazu Ulice bana Josipa Jelačića  u Orebiću (na Pelješcu), sportski motocikl KTM Duke 390, na kojem su bili 17-godišnjak i 18-godišnjakinja udario u 15-godišnjakinju, usmrtio 15-godišnjakinju, a 18-godišnjakinja je u kritičnom stanju prevezena u splitsku bolnicu upalila je alarm i pokazala da maligne i nažalost poznate probleme našeg cestovnog prometa trebamo početi odgovarajuće tretirati, prvenstveno u cilju zaštite života građana i posjetitelja hrvatske, piše prometni stručnjak Željko Marušić za Autoportal.hr.

Ovo je zorni prikaz 'bolesti' koja se ne može liječiti aspirinom ili C-vitaminom, ovdje hitno, bez odgode treba 'ukloniti maligno tkivo iz organizma' te početi s 'kemoterapijom i zračenjem'.

Naime, činjenica da je tijelo nesretne 15-godišnjakinje nakon udara, odletjelo gotovo 50 metara, a i strašne posljedice 18-godišnjakinje s motocikla ukazuju da je udar bio brzinom od oko 100 km/h.

Riječ je o drastičnom kršenju opće odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama o pozornosti prema pješacima i njihovoj sigurnosti (čl. 38. st. 1, 2 i 3), drastičnom kršenju ograničenja brzine u naselju (čl. 53.), drastičnom kršenju odredbe o prilagodbi brzine konkretnim uvjetima (čl. 51. st. 1) te o obijesnoj vožnji 'par excellence', kažnjivoj po Kaznenom zakon, članak 226.

Premda su se pojavile špekulacije da je možda vozila i 18-godišnjakinja pa treba pričekati policijsko izvješće da bi se utvrdilo tko je bio za upravljačem, 'cijeli Orebić', valjda osim samo policije znao je da je sportski motocikl KTM Duke 390 u posjedu 17-godišnjaka, sklonog devijantnom ponašanju, koji ga je stavio u prodaju na oglas jer mu 'ne leži'.

Ova ne sreća, ne samo dinamikom vožnje, tragičnim posljedicama i tipom sportskog motocikla (KTM Duke) podsjeća na tragičnu nesreću, koja se dogodila početkom kolovoza 2018. na D-8 u Starigradu.

Osnovna je odgovornost roditelja koji su nezrelom 17-godišnjaku u ruke dali praktički sportski motocikl, koji snagom od 43,5 KS na 150 kg mase do stotke ubrzava u manje od šest sekundi i može potegnuo 170 km/h. U toj dobi može imati samo vozačku dozvolu za motocikl klase A1, s motorom obujma do 125 ccm i snage do 15 KS, a pitanje je imali i nju.

Zbog toga se nameću sljedeći zaključci:

1. Ovdje je, prvenstveno riječ o kaznenoj odgovornosti roditelja, koji su nezreloj osobi u ruke dali ubojit motocikl, kojeg ne smije voziti.

2. Za ovakav niz teških i pogibeljnih kršenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Kaznenog zakona treba, uz ostale mjere, propisati doživotnu zabranu upravljanja motornim vozilima u cestovnom prometu.

3. Ako se može reći da ovom preteškom zlu i tragediji ima nešto dobrog je da se ovim primjerom mogu i trebaju ušutkati svi koji se protive oduzimanju vozila koje je vezač pretvorio u oružje, sredstvo za ubijanje, neovisno o vlasniku. Takva vozila treba oduzimati, vozača procesuirati  po neizravnoj odgovornosti za počinjenje kaznenih djela, a ako on nakon toga želi, neka u pravnom postupku ishođuje obeštećenje od osobe kojoj je neodgovorno dao vozilo na upravljanje.

Popularni Članci