KREĆU OGROMNA ULAGANJA Odobreno više od 10,5 milijuna kuna za zaštitu Neretve

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Olja Ljubišić
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU donijelo je 11. srpnja Odluku o financiranju kojom se Dubrovačko-neretvanskoj županiji dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 10.536.054,01 kuna za projektni prijedlog Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve. Radi se o kapitalnom ulaganju u zaštitu Neretve, čime se kroz održivo korištenje prirodne baštine želi pridonijeti društvenom i gospodarskom razvoju ovog područja.

„U dolinu Neretve uložit ćemo više od 14 milijuna kuna kako bi istovremeno očuvali njezinu prirodnu baštinu i potaknuli gospodarski razvoj temeljen na održivom turizmu. Projekt uključuje uspostavu šest novih sadržaja za posjetitelje: Uređenje posjetiteljskog centra i planinarskog doma – rekonstrukciju škole u Baćini, Uređenje izložbenog prostora – postav muzeološke koncepcije za „prvu prostoriju“ Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, Uređenje edu-eko kompleksa na brdu Trovro u Rogotinu, Uređenje promatračnice za bioraznolikost na Baćinskim jezerima, Uređenje tematskih staza na Baćinskim jezerima, Uređenje pješačkih staza kroz značajni krajobraz Predolac-Šibenica, Uređenje edu-eko vrta u sklopu OŠ Fra Ante Gnječa u Staševici, Uređenje edu-eko dječjeg igrališta u Otrić-Seocima i Nabava i postavljanje opreme i sustava tehničke zaštite od požara,“ istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

Privremena ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić pojasnila kako se radi o projektu koji je u travnju 2017. prijavljen na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog razvoja prirodne baštine, a kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, koji se financira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. “Za prijavu su bile prihvatljive aktivnosti gradnje i uređenja posjetiteljske infrastrukture koja ima ishođenu svu potrebnu pripremnu dokumentaciju te različite aktivnosti za valorizaciju prirodne baštine i podizanje razine svijesti o važnostima očuvanja zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000. Ukupna vrijednost projekta je 14.048.072,02 kuna, gdje EU sufinancira 75% iznosa, dok preostalih 25% financiraju projektni partneri vlastitim udjelima,“ rekla je Milić.

Prijavitelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, partneri projekta su jedinice lokalne samouprave Grad Ploče i Grad Metković, stručni partner Projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, dok je koordinaciju partnera, ukupnu pripremu projekta i prijavu u svojstvu partnerstva provela Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

Opći cilj ovog projekta je održivo korištenje prirodne baštine doline Neretve s ciljem doprinosa održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj/regionalnoj razini. Kroz projekt se planira stvoriti kritična masa zaokruženih jedinstvenog ekoturističkog područja međunarodne važnosti, a jedan od mogućih portfelja turističkih proizvoda klastera Neretve upravo je u domeni održivog ekoturističkih kompleksa/objekata na projektnom području u svrhu zoniranja doline Neretve kao turizma (ekoturizam, cikloturizam, promatranje ptica, enogastro turizam, pješačenje, planinarenje, sportsko-avanturistički turizam). Nadalje, izuzetno je značajno kroz projekt postići i zauzimanje okolišno odgovorne pozicije, što zapravo znači proaktivan odnos prema očuvanju prostora, bioraznolikosti, prirodnih i društvenih resursa. Implementacijom ‘zelenih’ koncepata na svim organizacijskim razinama i razinama poslovanja otvaraju se mogućnosti istinskog održivog razvoja turizma te sukladnog tržišnog pozicioniranja, a što se želi postići provođenjem ovog izuzetno značajnog i velikog projekta.

Popularni Članci