ONI SU NAŠI HEROJI 'Požari nam čak nisu najzahtjevnije intervencije koje imamo' (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Svjetske medije zaokupile su vijesti o strašnim požarima koji su harali u Grčkoj i iza sebe ostavili ljudske žrtve i veliku materijalnu štetu.

Trenutno vatra vlada prostorom veličine Los Angelesa u Kaliforniji, SAD, i to je najveći požar u povijesti Kalifornije.

Hrvatska je imala teške i tragične trenutke poput vatrogasaca koji su nastradali na Kornatima krajem kolovoza 2007. Također, Split je prošle godine zahvatio težak požar, a stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije dugo neće zaboraviti ljeto 2015. na Pelješcu.

Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije na čelu sa zapovjednikom Stjepanom Simovićem brine o sigurnosti ljudskih života, objekata i prirode. Ljeto je na pola puta.

„Zasad je dobro, niti jedna intervencija nije prešla u drugi dan, sve smo ugasili isti dan i smatram to velikim uspjehom,“ kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Koordinirati akciju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, vrlo je složeno, tvrdi Simović, s obzirom na to da su neka područja i dio otoka udaljeni.

 „Mi smo uspjeli u svakoj jedinici lokalne samouprave organizirat vatrogastvo. Cilj nam je da smo na svakom mjestu organizirani i dovoljno jaki.“

Otocima se pridaje veća pažnja s obzirom na udaljenost. Raširenost županije je najveći problem, a potrebno je i surađivati s drugim država, posebice Bosnom i Hercegovinom s obzirom na dužinu granice s njima, objasnio je zapovjednik.

„Također, mi smo obučili tri sezonska vatrogasca u DVD-u Ivanica tako da mogu intervenirati, nama je bitno to što nam oni prosljeđuju informacije i tako možemo brže reagirati.“

Oprema je jako skupa, a trude se da svaki vatrogasac na intervenciji bude propisno obučen, naglasio je Simović.

„Opreme će uvijek faliti, volio bi da imamo više, ali ulaže se u opremu.“

U Vatrogasnoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije ima 6 javnih vatrogasnih postrojbi koje dežuraju 24 sata dnevno 365 dana u godini, a u Dobrovoljnim vatrogasnim društvima (DVD) su organizirana stalna dežurstva tijekom sezone.

 „Ovaj mjesec ćemo imati 201 sezonskog vatrogasca uz stalno zaposlene,“ naglasio je Simović.

U prilogu pogledajte što je rekao županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović o odgovornosti posla kojeg obavlja i što je građanima poručio, a zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović ispričao je koje su najteže intervencije koje obavljaju.

Popularni Članci