ONI SU NAŠI HEROJI Radili su po snijegu i poplavama, a sada slave svoj deseti rođendan (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: HGSS Orebić, HGSS stanica Orebić
Svečana proslava desete obljetnice osnutka stanice Orebić, uveličana Zborom spašavatelja HGSS-a, održana je u subotu, 14. travnja, u Orebiću.

Hrvatska gorska služba spašavanja od osnivanja 1950. godine svojim djelovanjem pokriva i odgovorna je za cjelokupni teritorij Hrvatske. Kako bi što bolje ostvarila svoju zadaću spašavanja i prevencije nesreće na svim područjima Hrvatske, HGSS osniva teritorijalne jedinice – stanice, a 29. ožujka 2008. godine HGSS je osnovao i 16-tu stanicu i to stanicu Orebić na Pelješcu.

U deset godina rada orebićka stanica je itekako opravdala svoje postojanje u mnogobrojnim akcijama spašavanja na svom, a i ostalim područjima diljem Lijepe naše kao i susjednim zemljama. Gotovo da nije bilo značajnije akcije u kojoj nisu sudjelovali i orebićki spašavatelji, bilo da se radilo o poplavama, snježnom nevremenu, višednevnim potragama, pomoći pomorskim službama u spašavanju na moru...

Program je započeo svečanom sjednicom na kojoj su, uz predstavnike lokalnih i županijskih vlasti, TZ Orebić, DUZS-a, vatrogasnih društava, Hitne medicinske pomoći, Lučke kapetanije, raznih udruga, spasilačkih službi iz BIH i ostalih prijatelja HGSS-a, članovima stanice Orebić uručene značke za nove spašavatelje te plakete za dugogodišnje volontiranje u službi.

Nakon svečanog dijela započeo je i radni dio Zbora spašavatelja na kojem je sudjelovalo gotovo 120 pripadnika HGSS-a iz 25 stanica. Zbor spašavatelja je savjetodavan skup svih gorskih spašavatelja na kojem se razmatraju stručna, obrazovna, odgojna i promidžbena pitanja. Osim svečanog dijela, zbor spašavatelja djeluje kao konferencija na kojoj se izlažu i diskutiraju stručne teme vezane uz gorsko spašavanje, razvoj službe, te prezentiraju noviteti i svjetska dostignuća spasilačke struke, opreme, novih tehnologija, resursa i sl.

Proslava je bila prigoda da se cjelovito sagleda i istakne dosadašnji doprinos i značaj Hrvatske gorske službe spašavanja kao nezamjenjivog resursa u sustavu zaštite i spašavanja. Njeni pripadnici rade isključivo iz etičkih motiva, daruju svoje sposobnosti, znanje, vrijeme, a često i svoj novac stoga se može kazati kako su najveća vrijednost Hrvatske gorske službe spašavanja upravo visoko motivirani ljudi. Na Zboru su onim pripadnicima Službe koji broje više od deset, dvadeset ili trideset godina neprekinutog rada u HGSS-u, kao i onima koji su u službu utkali četrdeset i više godina svog života uručene srebrne i zlatne značke te prigodne plakete.

Nakon radnog dijela, nastavila se neformalna proslava spašavatelja.

Izvor: gss.hr

Popularni Članci