Vijećnici raspravljali o Centru za kompetencije, mandarinama, zračnoj povezanosti, skloništu za životinje i dokazivanju hrvatstva

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U Velikoj vijećnici u Dubrovniku danas je održana osma sjednica Županijske skupštine Dubrovačko – neretvanske županije.

13:22 Nikola Dobroslavić: Mandarina je sjajan proizvod, ali je problem kako plasirati i prodati po dobroj cijeni. Mi pokušavamo pomoći pa smo uključili sve nadležne. Nastavit ćemo raditi na udruživanju proizvođača što je najvažnije

13:15 Željko Bartulović: Tržište mandarina je u velikim problemima. Nekim ljudima je to jedini izvor prihoda. Vi morate uključiti sve službe u Županiji i bilo bi najbolje da župan poveže Ministarstvo, lokalne gradove i općine koji bi se udružili te da se tako vodi proces predaje robe i kako se otkupljuje. Najveći problem je što nema formirane cijene, količine i da se točno zna kolika je vrijednost.

13:07 Nikola Dobroslavić: Studija izvedivosti je u izradi i osigurana su sredstva nakon što se utvrdi konačna trasa te cese. Luka Perna neće biti cjelovito rješenje bez obilaznice Orebić. Radimo na projektu skloništa za životinje i prikupili smo prijedloge da se oformi tijelo koje će se brinuti za dobrobit životinja. Grad Dubrovnik ima namjeru i sredstva za sklonište na svom području. Određeno rješenje se našlo u Metkoviću, a jedno je na Korčuli u to će biti dovoljno.

13:02 Ivica Dajak: Koji su radovi u tijeku obilaznice oko Orebića? Kakav je status? Što je sa skloništem za životinje?

12:59 Nikola Dobroslavić: Nismo zadovoljni odnosom CA prema našoj županiji jer smo oslonjeni na zračni prijevoz. Teško smo dostupni i imamo brojne probleme posebno zbog odlaska u Zagreb. Zadnji problemi nisu samo odgovornost CA već su uzrokovani rekonstrukcijom Zračne luke Dubrovnik, a nije bilo odgovarajućih obavještavanja javnosti. Sad prijevoz uredno funkcionira, ali nismo time zadovoljni jer nam nedostaje jedna popodnevna linija iz Zagreba. Vidjet ćemo je li to moguće. Cijena je previsoka čak i uz subvencije pa ćemo razgovarati o svemu tome nakon što se promet doveo u nekakav red.

12:54 Joško Cebalo: Trenutno su u tijeku radovi u Orebiću u vrijednosti od 3 milijuna kuna i očekujemo završetak do veljače i vjerujemo da će to pomoći. Što se tiče luke Dominče dobit će se 80 metara nove operativne obale i gužve će biti smanjene pri katamaranskim linijama. Vrijednost projekta je preko 10 milijuna kuna i očekujemo da će biti gotovo do početaka ljeta. Ostalo je osam projekata županijskih lučkih uprava.

12:51 Žaklina Marević: U suradnji s proizvođačima mandarina organizirano je povjerenstvo koje je organiziralo inicijativu za prodajom mandarina u gradovima i jedinicama lokalne samouprave. Povjerenstvo i incijativa je osigurala oko 350 tona mandarina što je mala količina, ali nastavit ćemo s radom i uključiti se još aktivnije.

12:49 Teo Andrić: U zadnje vrijeme prodaja mandarina je organizirana na prometnim trgovima i možete li mi reći jeste li pomogli ljudima i kako to ide? U tijeku su radovi u Dominču i Orebiću. U kojoj su fazi radovi kao i u ostalim lukama naše županije? Župan je bio na sastanku s čelnicima CA i zanima me kako je tekao razgovor, ima li dobrih vijesti?

12:43 Nikola Grmoja: Ovdje imamo kršenje poslovnika. Za pitanja se javlja po redoslijedu prijave, a to se ne radi. Vijećnici iz vladajuće većine zasipaju župana naručenim pitanjima i već je prošlo 45 minuta. Župan se boji pitanja jer na dugo i na široko odgovara na pitanja i ništa ne govori.

12:42 Marko Mujan: Ostavimo se floskula i onih koji se diče hrvatstvom. Za mene lupež nije hrvatski domoljub. Na javnoj raspravi smo se klali s njima i HE Ombla je uvrštena i to ću vam pokazati. To je ubačeno kao kukavičje jaje.

12:39 Nikola Dobroslavić: Mi nismo bili domaćini tog događaja i ne znam je li bila zastava, a trebala je biti. Ne može se na svaku majicu za joggiranje stavljati hrvatska zastava. Mi provodimo brojne Eu projekte i oni inzistiraju da se stave takva obilježja. Mi se ne trebamo dokazivati hrvatstvom niti ćemo se dokazivati. HE Ombla nije uvršten u prijedlog izmjena i dopuna prostornog plana Županije i ne postoji kao takva. 

12:34 Marko Mujan: Za proglašenje sportaša u svibnju istaknute su zastave EU, Županije i Grada Dubrovnika, a nije bilo Hrvatske. To je sramota. Hrvatska daje EU određeni iznos novaca, a nama se vraća dio novaca i mi sad to promoviramo. Živjela Eu, a Hrvatsku zanemarimo. Vijećnica Ana Musa predložila je da se usvoji zaštita o rijeci Omble. Zašto nije usvojena deklaracija?

12:25 Nikola Dobroslavić: U Veloj Luci određeni broj građana ima primjedbe za gradnjom marine i to je njihov pravo, ali važno je znati činjenice. Prostorni plan je davno donešen i usklađen, a marina locirana, no ona je možda mogla biti drugačije određena. Neka nam to bude svima pouka da oni koji imaju primjedbe trebaju reagirati odmah i možda se moglo drugačije riješiti. Ono što je luka nautičkog turizma ide u postupak koncesioniranja i mogu pohvaliti upravni odjel da nismo imali problema s koncesijama. Tako smo radili i u ovom slučaju i javio se ponuđač te ispunio sve uvjete. Koncesionar nije ništa dobio osim obveze da uloži velika sredstva. Prenos poslova državne uprave je neki oblik decentralizacije i dobri su koraci. Spremni smo preuzeti taj dio poslova državne uprave. Ponosni smo na inkubator poduzetništva u Pločama koji je  županijski, za sve u Neretvi pa i šire. Projekt je vrijedan 10 milijuna i bit će završen u srpnju iduće godine.

12:22 Nikša Sentić: U Veloj Luci ljudi prosvjeduju za projekt marine, a Općina je podržala projekt. Što će Županija poduzeti po tom pitanju? Županija bi iduće godine trebala preuzeti projekte državne uprave. Što to znači? U Pločama se gradi poduzetnički inkubator. Kad će zgrada biti gotova? Tko će se moći koristiti?

12:14 Nikola Dobroslavić: Centar kompetentnosti u turizmu je projekt u koji idemo zajednički s Turističkom školom i Gradom Dubrovnikom, a prijavili smo ga ministarstvima i financirat će se iz sredstava EU. Obuhvaća objekte vilu Čingriju gdje će biti elitni restoran u kojem će se usavršavati mladi u ugostiteljskoj struci, već imamo pismo namjere iz Baskije koja je najuglednija, također obnova zgrade u Garištu i zahvati na Turističkoj i ugostiteljskoj školi. U tom projektu će se usavršavati kadrovi, obrazovati odrasli... Očekujemo veliku dobrobit jer uvijek ima prostora za učenje, ali nas čeka težak posao za taj projekt koji će biti uspješan.

Što se tiče Centra za djecu s poteškoćama na Medarevu, doista smo kao županija svojim sredstvima većinom to financirali. Vrijednost je oko 4 milijuna kuna. Projekt je na završetku i nastojat ćemo da to bude do Božića. Imat ćemo izniman objekt koji će biti elitan. Imali smo problem sa specijaliziranom opremom i ponosni smo što smo sve skoro završili.

Božićnice koje smo predvidjeli u proračunu za umirovljenike, željeli smo da se svi gradovi uključe tako da mi sufinanciramo. Mi smo pripremili sve za to i uputit ćemo svima koji imaju mirovinu manju od tisući i pol kuna i oni će dobiti Božićnicu na kućnu adresu, a ona je oko 700 kuna prosječno.

12:10 Ivan Mragaretić: Centar za kompetencije u turizmu i ugostiteljstvu vrijedan je oko 100 milijuna kuna. Zanima me imamo li dovoljno kapaciteta i sposobnosti da se to realizira? Postoje li neke prepreke tom projektu na putu? U kojem odnosu je taj projekt i dva druga koja se povezuju - vila Čingrija i Garište? Bilo bi dobro da se svi realiziraju. Po pitanju Centar za djecu Dva skalina u zadnje vrijeme nekako nema vijesti pa me zanima jesu li radovi završeni i kada će se centar otvoriti? Je li sve ide prema planu? Što je s izjednačavanjem umirovljeničkog programa na području cijele Županije? Oko tri tisuće umirovljenika dobiva dodatak i to je oko 700 kuna za svakog umirovljenika. Hoće li umirovljenici dobiti dodatak ove godine? Hoće li se još neki grad  priključiti tom programu?

Popularni Članci