POVIJESNI DAN ZA HRVATSKU 'Pelješki most je graditeljski pothvat koji će obilježiti našu generaciju' (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas u hotelu Excelsior je sudjelovao na svečanosti potpisivanja Ugovora s izvođačima radova za izgradnju Pelješkog mosta i Ugovora o stručnom nadzoru nad izvođenjem radova. 

U nazočnosti premijera i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, Ugovor s izvođačima radova za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama potpisao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i opunomoćeni predstavnik konzorcija/zajednice ponuditelja Zhang Xiaoyuan.

Vrijednost radova na Pelješkom mostu iznosi više od dvije milijarde kuna. Pelješki most prva je od ukupno četiri faze projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“ za čije je sufinanciranje Europska komisija, u lipnju 2017. godine, odobrila 357 milijuna eura bespovratnih sredstava ili 85 posto prihvatljivih troškova.

Uz predsjednika Vlade u Dubrovnik su stigli i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar uprave Lovro Kuščević.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je Pelješki most projekt kojim Hrvatska postaje jedinstvena te da je od strateškog i dugoročnog značaja za cijelu državu.

- Tako rješavamo dugoročno pitanje povezivanja juga. Projekt je važan za turizam, ali i za normalan promet te opskrbu robama. Drugi strateški element je most kao simbol dodane vrijednosti prvih sedam godina članstva u EU. Generacije iza nas sjećat će se da je napravljen kao strateški projekt od novaca iz EU. Treći element koji je važan je jedno novo strateško partnerstvo između Hrvatske i Kine - kazao je premijer dodavši kako je most planiran po visokim kriterijima i s uvažavanjem integriteta susjedne BiH.

Premijer je Pelješki most nazvao arhitektonskom perlom u infrastrukturi Hrvatske koja će izgledom i funkcionalnošću oplemeniti prometnu infrastrukturu.

Ugovor o stručnom nadzoru nad izvođenjem radova na izgradnji mosta potpisao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i predsjednik Uprave IGH Oliver Kumrić.

- Most između kopna i poluotoka Pelješca jedan je od graditeljskih pothvata koji će obilježiti našu generaciju i naše vrijeme. Potpisivanjem ugovora okončan je jedan od najsloženijih projekata u Hrvatskoj. Izgradnja mosta na području Malostonskog zaljeva ne smije i neće ugroziti biološku ravnotežu tog područja - kazao je Škorić zahvalivši se svom timu koji je radio na procesu složene javne nabave.

Škorić je naveo kako su kineski konzorcij zajednice ponuditelja iskusni i renomirani te da dolaze s tržišta gdje su imali priliku prikupiti golemo iskustvo.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je kako će današnji dan ostati upisan u novijoj hrvatskoj povijesti.

- Ovo je dan koji označava najvažniji trenutak u početku realizacije projekta. Izgradnja mosta je nacionalni projekt koji će značiti ostvarenje našeg dugogodišnjeg sna o cjelovitosti Hrvatske i obilježiti uzlet krajnjeg juga države. Svrha Pelješkog mosta je da služi stanovništvu i bude potpora lokalnom razvoju, a naša je zadaća sagraditi ga jer promet i infrastrukturni projekti ne smiju biti sami sebi svrha. Oni trebaju biti generator gospodarskog rasta - kazao je ministar Butković. 

Zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora istaknuo je i predsjednik Uprave China Road and Bridge Corporation Lu Shan. 

Ministrica regionalnog razvitka i europskih fondova Gabrijela Žalac istaknula je kako je projekt usklađen sa svim dokumentima te je naznačila "imopozantan iznos" od preko 357 milijuna eura koji je osiguran iz EU fonda za regionalni razvoj za provedbu i financiranje projekta

- Radi se o najvećem pojedinačnom projektu prema odobrenim sredstvima što je meni kao resornoj ministrici izuzetno drago, a posebno je važno jer je ovo najveći pojedinačni projekt moglo bi se reći gotovo u cijeloj Europskoj uniji - rekla je ministrica Žalac.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je značaj Pelješkog mosta na gospodarski utjecaj krajnjega juga Hrvatske.

- Osim prometne poezanosti važan nam je gospodarski poticaj. Hvala Vladi na tome što su izgradnju Pelješkog mosta postavili kao prioritet i što su ustrajnošću doveli do današnjeg dana. Hvala i sugrađanima koji su strpljivo čekali i vjerovali u realizaciju ovog povijesnog dana za Hrvatsku i Županiju - kazao je Dobroslavić.

Aida Čakić/Ivona Butjer

Popularni Članci