PITALI SMO U tijeku provjere diploma zaposlenika škola na području Dubrovačko-neretvanske županije

Autor: Alena Hadžić Autori fotografija: Tea Stjepović
Krivotvorene diplome u pojedinim ustanovama izazvale su veliku buku u javnosti.

Rad u obrazovnim institucijama s lažnim diplomama može imati poražavajuće rezultate i uvelike utječe na kvalitetu obrazovanja.

Nakon nekolicine otkrivenih lažnih diploma u sustavu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na čelu s Blaženkom Divjak zahtjevaju od svih škola provjeru vjerodostojnosti diploma njihovih zaposlenika.

Pohvalna inicijativa zahtijeva i određeni trošak školama s obzirom na to da dio sveučilišta traži novčanu naknadu u iznosu od 100 ili 150 kuna po diplomi. U Dubrovniku je pozitivan primjer nenaplaćivanja diploma, dakle vjerodostojnost diploma na Sveučilištu u Dubrovniku može se napraviti besplatno.

Sa Sveučilišta u Dubrovniku kazali su za Dubrovački dnevnik kako su do danas izdali više od 400 potvrda o vjerodostojnosti diplome, a od siječnja 2019. ukupno 55. 

"Niti jedna diploma za koju je tražena provjera/potvrda nije bila krivotvorena. Napominjemo da su se svi zahtjevi za provjere diploma koje smo dobili od početka ove godine odnosili na zaposlenike osnovnih i srednjih skola," objasnili su sa Sveučilišta.

Dubrovački dnevnik poslao je upit svim ravnateljima i ravnateljicama osnovnih i srednjih škola koje djeluju na području Dubrovačko-neretvanske županije o tome jesu li slali diplome zaposlenika na provjeru te koji su rezultati.

Iz gotovo svih škola odgovorili su na upit i objasnili kako su provjere diploma u tijeku, a dosad niti jedna diploma nije bila lažna.

Popularni Članci