PLAĆE U HRVATSKOJ RASTU Dubrovačko-neretvanska županija na drugom mjestu, evo kolika je prosječna plaća

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Davor Puklavec/PIXSELL
Prema podacima servisa MojaPlaća u četvrtom kvartalu 2017. godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.586 kuna, što je 1% više nego u prethodnom kvartalu, priopćeno je danas. U odnosu na isto razdoblje 2016. godine prosječna neto plaća bila je 2% viša.

Medijan plaće je nešto niži i iznosi 5.000 kuna, što znači da je veći broj ispitanika koji prima plaću manju od navedenog prosjeka nego onih ispitanika čija je plaća viša od njega. Pribroje li se neto plaći bonusi, tada je visina prosječne mjesečne plaće 5.853 kune, što je također 1% više nego u prethodnom kvartalu. Što se tiče očekivanja o visini plaće ispitanici u prosjeku očekuju 5.453 kune, što je 2% niže u odnosu na realnu prosječnu plaću u Hrvatskoj.

Gledano prema županijama, najniže plaće u četvrtom kvartalu 2017. zabilježene su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Virovitičko-podravskoj te Požeško-slavonskoj županiji gdje je prosječna mjesečna neto plaća iznosila 20% manje od prosjeka. Sukladno očekivanjima, najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu i to 13% iznad prosjeka te iznosi 6.233 kune.

Nakon Grada Zagreba slijedi Dubrovačko-neretvanska županija gdje su plaće 2% niže od prosjeka. Najviše zaposlenika kao beneficiju prima naknadu za putne troškove (44%). Mobilni telefon za osobnu upotrebu ima četvrtina zaposlenih (25%), a omogućen parking (u potpunosti ili barem djelomično) njih 19%. Fleksibilno radno vrijeme ima 18% ispitanika, a edukacije njih 15%. Četvrtina ispitanika (25%) nema dodatnih pogodnosti na poslu, prenosi Večernji.hr.

Popularni Članci