PLENKOVIĆ NAKON POTPISANOG UGOVORA: 'Dogodit će se novi invesicijski zamah, a BiH nećemo smetati'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Premijer Andrej Plenković se nakon potpisivanja ugovora o gradnji Pelješkog mosta obratio javnosti, komentirajući sam projekt. 

'Riječ je o strateškom projektu za RH s obzirom na to kako ćemo zaista povezati hrvatsko kopno tako da bude jedinstveno. Proteklih smo godina puno govorili koliko je važno za jug Hrvatske da bude cestovno integriran s ostatkom Hrvatske. Za nekoliko godina će se to i dogoditi. Značaj povezivanja za razvoj Pelješca, Korčule, Mljeta, Lastova i ostatka županije i jednostavnost opskrbe svih naših turističkih destinacija, počevši s Dubrovnikom tijekom turističke sezone, dobivaju jednu sasvim novu dimenziju,' kazao je Plenković.

Tom prilikom je naglasio kako tvrtka China Road and Bridge Corporation, koja je izabrana na natječaju, ima bogato iskustvo po pitanju gradnje sličnih projekata.

'Važno je naglasiti kako je ovaj projekt uspio dobiti 357 milijuna eura bespovratnih sredstava. Pelješki most ostat će trajni simbol dodane vrijednosti Hrvatske za članstvo u EU. Činjenica kako je na javnom natječaju, kao izvođač radova, izabrana kineska korporacija s izrazito kvalitetnim referencama i iskustvom predstavlja dodatnu mogućnost jačanja suradnje između Hrvatske i Kine, i to ne samo u političkom nego i u gospodarskom pogledu,' rekao je Plenković.

Podsjetio je kako će se most graditi na hrvatskom teritoriju bez upliva u pitanje međudržavne granice s BiH.

'Njegovi tehnički gabariti i visina od 55 metara omogućuju BiH neometano koristi luku Neum,' izjavio je premijer.

Plenković je dodao kako se očekuje novi investicijski zamah s obzirom na to kako će hrvatske građevinske tvrtke imati priliku biti partneri kineskoj korporaciji, a dodao je kako je moguće i kako će kineska tvrtka oko projekta angažirati partnere iz Hrvatske.

Na novinarsko pitanje oko austrijske tvrtke Strabag koja bi zbog žalbi mogla pauzirati projekt Pelješkog mosta, Plenković je kazao kako ne može spekulirati oko toga.

Nakon potpisivanja ugovora, izjavu za medije je dao i gradonačelnik Mato Franković. 

'Ovim projektom se rješava ključni problem građana Dubrovnika i žitelja Dubrovačko-neretvanske županije, a to je povezanost s maticom zemljom. U budućnosti će nam donijeti bržu i kvalitetniju povezanost, ali i veću mogućnost širenja i turističkog eksploatiranja Grada Dubrovnika na jedan drugačiji način,' izjavio je Franković. 

Popularni Članci