Potvrđeno 12 slučajeva ospica, ovo biste trebali napraviti ukoliko uočite simptome

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: shutterstock/pixsel
Zavod za javno zdravstvo DNŽ na svojoj web stranici objavio je najnovije podatke o broju oboljelih u županiji te izdao preporuke što činiti ukoliko posumnjate na simptome bolesti. Tekst prenosimo u cijelosti. 

Od 25.5.2018. g. do 10.06.2018. g. u Dubrovačko-neretvanskoj županiji utvrđeno je 12 slučajeva ospica. 

Obavještavamo sve građane koji razviju simptome koji mogu upućivati na početne simptome ospica (povišena temperatura, curenje nosa, kašalj, crvenilo očiju) a iz bilo kojeg razloga sumnjaju da su se zarazili virusom ospica (npr. bili su u kontaktu s osobom oboljelom od ospica ili s osobom koja je imala osip uz povišenu tjelesnu temperaturu, u zadnjih 3 tjedna od pojave simptoma bili su u zdravstvenoj ustanovi) da učine slijedeće:

  1. Ne odlaze u ordinacije liječnika obiteljske medicine, pedijatara, zavode za hitnu medicinu već da se PRVO telefonom jave svom liječniku obiteljske medicine / pedijatru i pojasne im simptome.
  2. U slučaju opravdane sumnje, liječnik obiteljske medicine / pedijatar uputit će pacijenta direktno na Infektološki odjel OB Dubrovnik i to na stražnji ulaz bolnice (cestom iza glavnog ulaza u bolnicu). Treba paziti da pri tome budu u kontaktu sa što manjim brojem ljudi.

Ove upute trenutno su važeće i podložne su promjenama sukladno razvoju situacije.

Pozivamo sve roditelje/skrbnike/staratelje da cijepe svu necijepljenu djecu. Također, pozivamo na cijepljenje sve nezaštićene zdravstvene radnike i radnike dječjih vrtića.

Popularni Članci