POTVRĐENO Predsjednik Ustavnog suda s Korčule plagirao je doktorat

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Sanjin Strukic/PIXSELL
Predsjednik Odbora za etiku i znanost u visokom obrazovanju, Ivica Vilibić, potvrdio je Hini vjerodostojnost u medijima objavljenog mišljenja toga odbora u kojem se kaže da su citati u doktorskom radu predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića "u najmanju ruku nekorektni", čime je prekršio Etički kodeks.

"Radi s o nekorektnom prenošenju, prepričavanju i sažimanju tuđih tekstova", kaže se u mišljenju Odbora za etiku i znanost u visokom obrazovanju od 23. studenoga 2017. donesenom po prijavi umirovljenog profesora zagrebačkog Pravnog fakulteta Vjekoslava Miličića.  


Miličić u prijavi primljenoj 1. veljače i dopunjenoj 17. veljače 2017. smatra da je Šeparović prepisao, odnosno plagirao doktorski rad pod naslovom "Dobrobit djeteta i načelo najboljeg interesa djeteta u praksi Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Republike Hrvatske".

Odbor je ocijenio prijavu Vjekoslava Miličića djelomično osnovanom i utvrdio da je prijavljeni prekršio članak 8. Etičkog kodeksa u smislu nepreglednog i nepotpunog navođenja izvora, odnosno njegov stavak 3. u smislu "plagiranja - prepisivanja ili preuzimanja ideja, misli i riječi drugih autora" bez navođenja izvora.

Iako ne postoji propisani način citiranja, a ponajmanje da sve što se citira treba biti u navodnicima, o tome postoji uvriježena akademska praksa, kao i upute za izradu studentskih radova Alana Uzelca, koje je izdao Pravni fakultet u Zagrebu još 2002. godine, kaže se u mišljenju.

Predsjednik povjerenstva, znanstveni savjetnik na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu Ivica Vilibić, kazao je da je mišljenje dostavljeno strankama i da se time nadležnost Odbora iscrpljuje. Odbor je donio mišljenje koje je neobavezujuću, kazao je i dodao da ne zna daljnju sudbinu toga postupka, piše Index.hr

Popularni Članci