DRAMATIČNO NA PELJEŠCU Više stotina vatrogasaca dežurali cijelu noć; situacija je bolja, ali jak vjetar lako rasplamsa (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: , Facebook, DD, Radarska kontrola, Vatrogasci - Oni su naši Heroji
U utorak oko 7 sati izbio je požar u Orebiću, kod naselja Mokalo. Vatrogascima koji su na terenu jak vjetar otežava gašenje, a požar je prijetio i kućama te su izgorjela četiri potkrovlja. Na požaru je i dalje više stotina vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije i ostalih krajeva Hrvatske, kao i pripadnici Hrvatske vojske i drugih interventnih službi.

7:00 "Vatrena fronta kod zaseoka Kajanovići-Glabalovo, te kod naselja Mokalo tijekom noći je zaustavljena i trenutno nema velikih otvorenih požara kod mjesta Orebić na Pelješcu. Vatrogasne snage cijelu su noć držale liniju obrane dugu tri kilometra od Postupa do Glabalova, a posao je otežavao jak vjetar. Meteorolozi za danas najavljuju umjerenu do jaku buru, mjestimično s olujnim udarima koja će postepeno slabiti, javili su iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županija Stjepo Simović istaknuo je kako je situacija bolja, no kako vatrogasci naravno i dalje ostaju na terenu.

''Moramo dobro paziti, mjestimično ima manjeg plamena kojeg vjetar lako raplamsa. Požar je daleko od ugašenog zasada'', rekao je Simović.  Tijekom jutra očekuje se ponovni dolazak kanadera.

21:15 Pedeset pripadnika kopnenih Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH sa šest vozila cijelu će noć biti angažirani na požarištu na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a u ranim jutarnjim satima, u srijedu, 26. rujna 2018., pridružit će im se i dodatna 52 pripadnika kopnenih snaga iz vojarne "126. brigade HV-a" u Sinju sa sedam motornih vozila, izvijestili su iz Ministarstvo obrane.

20:46 Iz DNŽ su obavijestili o trenutnom stanju na požarištu. 

"Linija obrane protiv požara u Orebiću na Pelješcu u večernjim satima proteže se na otprilike tri kilometra, od Postupa do sela Glabalovo. Trenutno puše jak istočni vjetar, a prema vremenskoj prognozi slabljenje vjetra očekuje se od 23 do 3 sata ujutro. Za srijedu meteorolozi najavljuju umjerenu do jaku buru, mjestimično s olujnim udarima koja će postepeno slabiti. U požaru koji od jutros gori na predjelu Orebića na Pelješcu nagorjela su četiri stambena objekta, a riječ je o fasadama i/ili krovištima kuća u selu Stankovići. Požari se povremeno javljaju na cijelom požarištu, a vatrogasne snage ostaju na terenu cijelu noć. Na terenu je trenutno više od 300 vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije i drugih krajeva Hrvatske s pedesetak vozila, a pristiže još vatrogasnih snaga. U borbi s vatrom sudjelovala su tijekom dana i tri kanadera kao i 50-ak pripadnika Hrvatske vojske," stoji u priopćenju. 

20: 32 Iz Dubrovačko-neretvanske županije izvijestili su kako je ministar Damir Krstičević sazvao sastanak zbog požara.

"Ministar obrane Damir Krstičević hitno je sazvao sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije u srijedu 26. rujna u 8 ujutro u općini Orebić. Na sastanku će među ostalim biti i članovi Stožera Civilne zaštite Općine Orebić predvođeni načelnikom Stožera Kristijanom Kapitelijem i načelnikom Općine Orebić Tomislavom Ančićem, članovi Stožera Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije predvođeni načelnikom Stožera Joškom Cebalom, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, zapovjednik Zapovjedno–operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Krešo Tuškan, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković i drugi," stoji u priopćenju. 

20:30 Vatrogasni zapovjednik JVP Dubrovačko primorje Ivo Franušić kazao je kako će ovo za vatrogasce biti jedna duga noć.

"Vatrogasci su na terenu, trudimo se i dajemo sve od sebe. Požar je u brdu, ima tu još puno posla, situacija nije dobra. Zasad je u brdu, ali vjetar može okrenuti i požar se može početi spuštati prema naselju tako da ne možemo ništa prognozirati," izjavio je Franušić. 

19:08 Dubrovački dnevnik razgovarao je sa stanovnicom naselja Mokalo koja je opisala situaciju na Pelješcu. 

- PAKAO Stanovnica Pelješca: Ljudi su razvlačili gume, branili svoje kuće, vatrogasci su napravili čudo!

18:45  O trenutnom je stanju izvijestila Dubrovačko-neretvanska županija.

'U požaru koji od jutros gori na predjelu Orebića na Pelješcu nagorjela su četiri stambena objekta, a riječ je o fasadama i/ili krovištima kuća u selu Stankovići. Na sreću nema ljudskih žrtava, vatrena fronta trenutno je kod zaseoka Ruskovići, a manji požari se povremeno javljaju na cijelom požarištu.

Na terenu je trenutno više od 300 vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije i drugih krajeva Hrvatske s pedesetak vozila, a pristiže još vatrogasnih snaga. U borbi s vatrom sudjelovala su tijekom dana i tri kanadera kao i stotinjak pripadnika Hrvatske vojske. HGSS stanica Orebić i Gradsko društvo Crvenog križa Korčula na terenu su angažirani oko pomoći stanovništvu i dostavi hrane drugim operativnim snagama. 

Pelješka cesta otvorena je za promet oko 18 sati za sva vozila osim za cisterne sa zapaljivim teretom. Trajekt od Orebića na Pelješcu do Dominča na Korčuli vozit će van plovnog reda po potrebi, odnosno po pristizanju vozila,' stoji u priopćenju. 

17:11 Dubrovački dnevnik razgovarao je i sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom Stjepanom Simovićem koji je kazao kako situaciju dodatno otežava i činjenica kako je buknulo u Neretvi, u Kuli Norinskoj. 

KATASTROFA NA PELJEŠCU 'Situacija je ozbiljna, dajemo sve da se vatra ne vrati u Orebić, a prijeti još jedan veliki požar'

16:16 Načelnik JVP Dubrovačko primorje Ivo Franušić za Dubrovački dnevnik je kazao kako je vatra zahvatila četiri kuće, a kanaderi su još uvijek na terenu. 

"Stanje nije nimalo dobro. To još dosta gori i pošlo je dosta visoko, a vjetar stalno mijenja smijer. Uhvatila se borovina i nekoliko kuća je stradalo, točnije četiri," kazao je. 

14:35 U mjestu Stanković vatra je zahvatila kuće. "Neće ovo na dobro", rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović dodavši da je vatra došla do grada Orebića i da gore kuće, te da avioni ne mogu gasiti iz zraka zbog vjetra.

14:08 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za N1 potvrdio je da se požar proširio prema Orebiću. Situacija je vrlo ozbiljna, vjetar je jak, mnogo je dima, stanje je teško.

"Oko 8 sati buknuo je požar na području Orebića uslijed jake, jake bure i nepristupačnog terena proširio se i prema gradu Orebiću", rekao je Tucaković te dodao da su na terenu sve snage iz Dubrovačko-neretvanske županije. Rekao je da će na teren biti poslani i vatrogasci iz splitsko-dalmatinske i šibensko-kninske županije, a u pripravnosti je i 100-njak vatrogasaca s kontinenta koji će biti u pripravnosti. "Situacija je dosta ozbiljno, puno je dima. Evakuirani su dva kampa i mjesto Mokalo. Požar se širi, puno je dima i dosta je situacija teška", kazao je Tucaković. "Vatrogasci su od jutra dolje. Situacija je veoma teška. Molimo građane za suradnju i da slušaju upozoreja nadležnih službi", rekao je Tucaković i dodao da su cijelo vrijeme u kontaktu s vojskom.

13:50 "Pedeset pripadnika kopnenih snaga, dva helikoptera i jedan kanader, te jedan desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenskih organiziranih snaga Oružanih snaga RH, upućeni su na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Podstup na Pelješcu", objavili su iz MORH-a, dok su iz DUZS-a izvijestili kako je na požarište upućena Državne iinterventne postrojbe Split i Šibenik.

13:40 Požar je došao do samog ulaza na Orebić, a bura puše prema gradu. Posebni oprezi su oko benzinskih pumpi, autokampa i kuća. Aktiviran je Stožer za civilnu zaštitu Općine Orebić, a po nalogu načelnika Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije stavljen je u stanje pripravnosti. 

13:15 Vatra se razbuktala te došla u blizini sela. Iz Dubrovačko-neretvanske županije javili su kako je evakuirano četrdesetak stanovnika naselja Mokalo i dva autokampa.

12:00 Na ispomoć su krenuli JVP Dubrovački vatrogasci s deset pripadnika postrojbe i tri vozila. Vatru gase Državne vatrogasne interventne postrojbe , vatrogasci iz Primorja i svi s Pelješca.

Kako je pojasnio županijski vatrogasni zapovjednik, Stjepan Simović, pred vatrogascima je teška borba.

- Zaustavili smo širenje prema kućama, ali vatra ide na drugu stranu. U pomoć nam pristižu vatrogasci iz Korčule i Slanog, a tu su svi vatrogasci s Pelješca. Dolazila su i dva kanadera, no nisu mogli raditi zbog jakog vjetra - kazao je Simović dodavši kako vatrogasci poduzimaju sve mjere za zaustavljanje širenja i gašenja požara.

Popularni Članci